Επέστρεψαν τα χαμόγελα

Μετά τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 00:01

ΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ επέστρεψαν χθες στις διεθνείς αγορές, χάρη σε μία σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και στο άκουσμα της είδησης ότι Λευκός Οίκος και Κογκρέσο κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Πολλοί ήταν εξάλλου οι επενδυτές εκείνοι, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αγοραστικές ευκαιρίες, μετά το μαζικό ξεπούλημα προηγούμενων ημερών.

Στη Γουόλ Στριτ οι βασικοί δείκτες παρουσίαζαν για δεύτερη συνεδρίαση κέρδη - αν και ελαφρά. Στην Ευρώπη, ούτε η αποκάλυψη της απάτης 4,9 δισ. ευρώ στη Societe Generale στάθηκε ικανή να ανατρέψει το κλίμα ευφορίας στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, με τους δείκτες να επιδίδονται σε… ράλι. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε ενισχυμένος κατά 5,3% στις 1.329,48 μονάδες.

Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης η Nokia, που ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση κερδών τριμήνου. Η φινλανδική εταιρεία είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 14,7%. Σημαντικά κέρδη, της τάξεως του 10,9%, είχε και η μετοχή της Allianz, της υπ΄ αριθμόν ένα ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο, μετά την ανακοίνωση επίσης θετικών αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα πτώση 4,1% σημείωσε η μετοχή της Societe Generale στον απόηχο της είδησης για απώλειες 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω απάτης. Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας ετέθη μάλιστα προσωρινώς εκτός διαπραγμάτευσης.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 4,75%. Κέρδη άνω του 6% είχε ο ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, ενώ στη Φραγκφούρτη ο Xetra DAX έκλεισε με κέρδη 5,93%.

Σε θετικό έδαφος βρίσκονταν μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης οι δείκτες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η συμφωνία κυβέρνησης - Κογκρέσου για το σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης ύψος 140 δισ. δολαρίων απομάκρυνε για λίγο τον εφιάλτη της ύφεσης.

Περίπου 100 δισ. δολ. αφορούν «έκπτωση φόρου» από μεγάλες κατηγορίες μισθωτών, ενώ στις επιχειρήσεις μόνον των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνονται φοροαπαλλαγές της τάξης των 40 δισ. δολαρίων. Το ηθικό των επενδυτών τόνωσαν και οι πιέσεις της ρυθμιστικής αρχής των ασφαλιστικών εταιρειών της Νέας Υόρκης προς τις μεγάλες τράπεζες να συμβάλουν στη διάσωση ασφαλιστών ομολόγων.

Dow Jones και S&P παρουσίαζαν κέρδη 0,4%, ενώ άνοδο υψηλότερη του 1% παρουσίασε ο Nasdaq. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής συνεδρίασης. Η μετοχή της Qualcomm, η οποία παρουσίασε ισχυρά κέρδη τριμήνου, ενισχυόταν 10%. Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,06%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα