Ιαπωνία: Διπλασιάστηκε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 07:03
UPD:07:07

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των εννέα ετών, καθώς οι εταιρείες μετέφεραν το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στους καταναλωτές.

Ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων, αναρριχήθηκε 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 44 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο 0,6%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 107,20 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 12:40 μ.μ. στο Τόκυο από 107,12 που ήταν πριν από την ανακοίνωση του πληθωρισμού και οδεύει να σημείωσε την πρώτη εβδομαδιαία πτώση έναντι των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων, μετά την ανάκαμψη των μετοχών διεθνώς. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε 6 μονάδες βάσης στο 1,445%.

Οι διαπραγματευτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού από το 0,5% αργότερα μέσα στο έτος.

Η Bank of Japan αύξησε τα διατραπεζικά επιτόκια, τα οποία βρισκόντουσαν κοντά στο μηδέν, τον Ιούλιο του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα