Υπόσχεση για κατάργηση του κώδικα φορολογικών βιβλίων

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 10:56

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ταμπού όταν μιλάμε για φοροδιαφυγή» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη χθεσινή πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τη φοροδιαφυγή, δείχνοντας έτσι την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούν οι προτάσεις του Συμβούλιου αλλά και τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου.

Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης, όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός, Αντ. Μπέζας, κατέστησαν σαφές στα μέλη του εν λόγω Συμβουλίου ότι οι προτάσεις τους πρέπει να είναι ουσιαστικές και να στοχεύουν προς τρεις κατευθύνσεις:

*τη βελτίωση των φορολογικών ελέγχων

*την απλοποίηση των διατάξεων του Τελωνειακού Κώδικα, αλλά και του Κ.Β.Σ. για τον οποίο ο στόχος είναι να καταργηθεί μελλοντικά υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για τον έλεγχο των υπόχρεων

* την πλήρη αποσαφήνιση διατάξεων που παρερμηνεύονται δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη σχέση φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι πρωταρχική επιδίωξη της κυβέρνησης αφού «δεν επιτρέπει να υπάρχει κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη» και για το λόγο αυτό το Συμβούλιο θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν ουσιαστικότερα τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Προς την κατεύθυνση πάντως αυτή ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα αναβαθμιστεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων που θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ελεγκτική διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της ΥΠΕΕ, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, έχει ως στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία, να μην μπλέκονται οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών, αλλά κυρίως να μην παρατηρείται το φαινόμενο της μετάθεσης ευθυνών αφού οι εντολές θα είναι συγκεκριμένες, τα προγράμματα δράσης ξεχωριστά και έτσι οι κινήσεις των ελεγκτών θα είναι συντονισμένες.

Ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά και ο αρμόδιος επί φορολογικών θεμάτων υφυπουργός, Αντ. Μπέζας, αναφέρθηκαν στα μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί και λειτουργούν υπέρ του περιορισμού του φαινομένου της φοροδιαφυγής, όπως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η αποσαφήνιση των εκπιπτομένων και μη δαπανών, η επαναφορά του μέτρου των αποδείξεων και γενικά τα κίνητρα που έχουν δοθεί στους φορολογούμενους, η πρόοδος που συντελείται στο έργο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που υποστηρίζει ηλεκτρονικά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις κ.λπ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Αλογοσκούφης ζήτησε από το Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής στις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία γιατί, όπως είπε, όπου εκδίδονται είναι εύκολο με τις διασταυρώσεις στοιχείων και τους ελέγχους να εντοπιστούν οι παραβάτες.

Αρμοδιότητες

Το Εθνικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο εκτός εάν παραστεί ανάγκη για περισσότερες, θα αναλάβει έργο από τον επόμενο μήνα οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνεδρίασή του με τις εξής αρμοδιότητες:

* την υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων σε θέματα που σχετίζονται με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους με ιδιαίτερη έμφαση στο Φ.Π.Α., καθώς και σε θέματα λαθρεμπορίου και εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στην άμεση και έμμεση φορολογία. * την υποβολή προτάσεων που σκοπεύουν στην απλοποίηση ή και στην κατάργηση διαδικασιών για την άμεση εξυπηρέτηση των φορολογουμένων * την υπόδειξη διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας που δημιουργούν κατά την εφαρμογή τους σύγχυση και είναι επιδεικτικές διαφόρων ερμηνειών.

* τη συζήτηση όλων των προτάσεων που θα υποβληθούν από οποιονδήποτε παραγωγικό φορέα, από υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων περιορισμού της φοροδιαφυγής και άλλων συναφών θεμάτων.

Ποιοι μετείχαν

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ν. Ανδριανόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Δ. Αναγνωστόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του Κράτους κ. Σ. Δελλαπόρτας, ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Σ. Κλαδάς, η γενική διευθύντρια Φορολογικών Ελέγχων κ. Ε. Κατσιγιάννη και ο γενικός διευθυντής Τελωνείων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Βερναδάκης.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τ. Αλεξιάδη και ο ΛΑΟΣ από τον κ. Μ. Ντουκάκη.

Ως εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων μετείχαν οι:

- κ. Γ. Ρωμανιάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ

- κ. Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

- κ. Κ. Αναστασόπουλος, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ

- κ. Κ. Ταβλαρίδης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ)

- κ. Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

- κ. Χ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ)

- κ. Δ. Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπορίου Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και Γ. Καββαθάς , αντιπρόεδρος.

- κ. Α. Κωστόπουλος, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ( ΚΕΕ)

- κ. Ευ. Τσόγης, ως εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ)

- κ. Γ. Βερνίκος, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

- κ. Α. Μάλλιου, γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών

- κ. Γ. Φωτόπουλος, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

- κ. Α. Πανίδης, πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, κ. Β. Καμπάνης Α' αντιπρόεδρος

- κ. Ν. Πανδής, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

- κ. Ι. Καπελέρης, εκπρόσωπος της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ.

- κ. Αν. Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Τελωνειακών

- κ. Στ. Παραδιάς, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Χ. Τσουτρέλης, αντιπρόεδρος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα