Σήμερα οι υπογραφές για ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Σεβίας

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 11:29

Υπογράφεται σήμερα στο Κρεμλίνο, παρουσία της ρωσικής και σερβικής ηγεσίας, η συμφωνία των κυβερνήσεων Ρωσίας και Σερβίας για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Για την υπογραφή της συμφωνίας βρίσκονται στη Μόσχα ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς και ο πρωθυπουργός, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της Σερβίας, κ.κ. Αλεξάνταρ Πόποβιτς και Βουκ Γέρεμιτς και ο υπουργός Υποδομών, κ. Βέλιμιρ Ίλιτς, τον οποίο η σερβική κυβέρνηση εξουσιοδότησε να υπογράψει τη συμφωνία. Όπως αναγγέλθηκε από τη ρωσική πλευρά τη συμφωνία θα υπογράψει ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, κ. Βίκτορ Χριστένκο.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε στις 22 Ιανουαρίου κείμενο συμφωνίας και για την υπογραφή προετοιμάστηκε και πρωτόκολλο για τους βασικούς όρους αγοράς των μετοχών της σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας NIS από τη ρωσική «Gazpromnjefta» AD.

Με βάση τη συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε, θα αρχίσουν συνομιλίες για τη σύναψη συμβολαίου μεταξύ της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου "Srbijagas" και της ρωσικής "Gaspromeksport", για την κατασκευή αγωγού που θα διέρχεται από τη Σερβία και υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο Μπάντατσκι Ντβορ και για την πώληση και ανάπτυξη της σερβικής πετρελαϊκής εταιρίας NIS.

Μετά τη χθεσινή προπαρασκευαστική σύσκεψη για τη συνάντηση των κ.κ. Τάντιτς και Κοστούνιτσα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε ότι με τον Ρώσο ομόλογό του, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησαν ότι η συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τις διμερείς σχέσεις Σερβίας - Ρωσίας και για την ενεργειακή σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων.

Ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι το γεγονός ότι η Σερβία και τα Βαλκάνια έλυσαν σε μακροπρόθεσμο πλάνο το ζήτημα της προμήθειας ενεργειακών πόρων θα βελτιώσει το κλίμα για νέες επενδύσεις. Ανέφερε ακόμη ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη Σερβία θα έχει αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία Μόσχας και Βελιγραδίου για τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου προβλέπει ότι ο βασικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου θα έχει δυναμικότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ανά έτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα