Καθησυχαστικά σχόλια για το γαλλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ανακάμπτει η μετοχή της Societe Generale
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 14:12
UPD:14:24

Σε καθησυχαστικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά το βαθμό ισχύος και αξιοπιστίας του γαλλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος προέβησαν σήμερα τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη απάτης ύψους 4,9 δισ. δολ. στη Societe Generale, τη δεύτερη μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Πρόκειται για «εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο, εξ όσων γνωρίζω, είναι αποτέλεσμα εσωτερική απάτης μεγάλης κλίμακας... που δεν έχει αγγίξει την ισχύ και αξιοπιστία του γαλλικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.

Εξίσου καθησυχαστικός ήταν και ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «το γαλλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι απολύτως υγιές και απολύτως ισχυρό» ως προς την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.

Φήμες για εξαγορά της SocGen

Η μετοχική τιμή της Societe Generale, η οποία χθες υποχώρησε κατά 4,14%, ανακάμπτει σήμερα ύστερα από τα σχόλια αναλυτών για το ενδεχόμενο εξαγοράς της γαλλικής τράπεζας από κάποιον από τους ανταγωνιστές της.

Αναλυτές της Bear Sterns μιλούν για την πιθανότητα ενός «γάμου» με μια άλλη γαλλική τράπεζα υπό τις ευλογίες της γαλλικής κυβέρνησης, την πιθανότητα εξαγοράς της από έναν ανταγωνιστή του εξωτερικού ή έναν πόλεμο προσφορών όπως αυτός που έλαβε χώρα με έπαθλο την ABN Amro.

Από την πλευρά της, η χρηματιστηριακή εταιρεία Global Equities, που δραστηριοποιείται στο χρηματιστήριο του Παρισιού, αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγοράς της SocGen από ξένη τράπεζα, υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο είναι προγραμματισμένες εκλογές στη Γαλλία και κατά συνέπεια η πολιτική εξουσία στη χώρα θα αντιταχθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο τεράστιος όγκος ρευστοποιήσεων εκ μέρους της SocGen στην αρχή της εβδομάδας προετοίμασε το έδαφος για τη σημαντική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed.

«Ορισμένοι αναλυτές υπαινίσσονται ότι ο όγκος πωλήσεων στις οποίες προχώρησε η SocGen την περασμένη Δευτέρα, ρευστοποιώντας μυστικά τις θέσεις τις οποίες είχε λάβει ο χρηματιστής της Ζερόμ Κερβιέλ, συνέβαλαν την πτώση παγκοσμίως των μετοχικών τιμών που οδήγησε τη Fed στην αντίδραση της Τρίτης», σημειώνει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Washington Post".

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε, την περασμένη Τρίτη, σε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,75%, στο 3,5%. «Επεσε η Fed στην παγίδα;», διερωτάται ο αναλυτής Ντέιβιντ Γκάφεν, σε blog της εφημερίδας "Wall Street Journal”.

«Δεν υποστηρίζουμε ότι οι πράξεις της SocGen προκάλεσαν τους κλυδωνισμούς στις χρηματιστηριακές αγορές τη Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά, στα σίγουρα, συνέβαλε αυτή την εξέλιξη», λέει ο Γκάφεν, υποστηρίζοντας ότι μπορούμε να δούμε «την απόφαση της Fed από μια νέα οπτική γωνία».

Η γαλλική τράπεζα αποκάλυψε, χθες, ότι έπεσε θύμα απάτης με κόστος 4,9 δισ. ευρώ επειδή ο Ζερόμ Κερβιέλ λάμβανε θέσεις, πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σε παράγωγα συνδεμένα με την άνοδο των τιμών των μετοχών. Η SocGen ανακάλυψε την απάτη στις 19 και 20 Ιανουαρίου και άρχισε να ρευστοποιεί αυτές τις θέσεις από την περασμένη Δευτέρα.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα