ΣΕΒ: Μονόδρομος η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με Τουρκία

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 15:56

Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας είναι η μόνη ορατή και αμοιβαία επωφελής διέξοδος από τις παραδοσιακές φορτίσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

Η οικονομική συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο μπορεί να ενδυναμώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και των δύο πλευρών, που σήμερα αποδυναμώνονται από την ανάπτυξη εντάσεων, με αρνητικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στον ρόλο των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, ότι αυτές έχουν να επιδείξουν μία παράδοση πρωτοπορίας χαράσσοντας δρόμους και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος και στην προσέγγιση των λαών. Με τη διορατικότητα και τη δημιουργικότητα που τους διακρίνει -πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ -Τούρκοι και Έλληνες επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να αναζητούν και να συνάπτουν συμμαχίες δημιουργώντας πολλαπλασιαστικό όφελος με κοινό παρονομαστή την ευμάρεια των δύο λαών. Θα ήταν βέβαια αφελές να παραγνωρίσει κανείς ότι η οικονομική συνεργασία δεν αναπτύσσεται σε πολιτικό κενό.

Ο κ. Δασκαλόπουλος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της ομαλής πολιτικής συνύπαρξης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιχειρηματική δυναμική χρειάζεται το υπέδαφος της ειλικρινούς και συνεπούς πολιτικής βούλησης, γιατί μόνο αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα πολιτικό κεφάλαιο καλής πίστης –και να εμφυσήσει στους δύο λαούς μια πιο παραγωγική αντίληψη για τις μεταξύ τους σχέσεις και τα αμοιβαία τους συμφέροντα. «Η αγορά μπορεί να ανοίξει τον δρόμο. Αλλά μόνο η πολιτική μπορεί να τον ασφαλτοστρώσει…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ως ιδιαίτερα σημαντική την κοινή παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Φόρουμ. Συμπλήρωσε ότι τόσο ο κ. Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο κ. Κώστας Καραμανλής πιστεύουν στην ανάγκη εδραίωσης σχέσεων εμπιστοσύνης και αναπτυξιακής συνύπαρξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τέλος, επισήμανε ότι, οι επιχειρηματίες προσβλέπουν στη συνεπή βούληση δύο πολιτικών της νέας εποχής, οι οποίοι έχουν συνείδηση –το διακηρύσσουν, το δείχνουν– ότι η πολιτική εξομάλυνση και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία τους στο σύγχρονο κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα