Συμφωνία ΔΕΠΑ - Edison για την ίδρυση του «Ποσειδώνα»

«Ξεχωριστή ημέρα για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας»
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 16:14
UPD:16:19

Με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας κ. Pierluigi Bersani συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, με κύριο θέμα την προώθηση του Ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου (IGI), που αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου Ελληνο-τουρκικού αγωγού (ITG). Ο εν λόγω αγωγός εγκαινιάστηκε στις 18 Νοεμβρίου 2007 από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή και της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο υπουργών, υπεγράφη η Δήλωση Προθέσεων από τους εκπροσώπους των δύο εμπλεκόμενων εταιριών ΔΕΠΑ και Edison, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται η εταιρία «Ποσειδώνας Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του υποθαλάσσιου τμήματος του Ελληνο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο και το υποθαλάσσιο και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κι από εκεί στην Ιταλία.

Το χερσαίο τμήμα, που θα έχει μήκος 590 χιλιόμετρα και διάμετρο 42΄΄, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα. Το υποθαλάσσιο τμήμα του IGI θα έχει μήκος 212 χιλιόμετρα και διάμετρο 32΄΄, θα ξεκινά από τις ακτές της περιοχής της Πέρδικας Ηγουμενίτσας και θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας διασχίζοντας το Ιόνιο πέλαγος σε μέγιστο βάθος 1450 μέτρα. Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ συμμετέχει στην εταιρία «Ποσειδώνας Α.Ε.» κατά 50% και η Edison κατέχει το υπόλοιπο 50%.

Δηλώσεις Χρ. Φώλια

«Σήμερα, είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, εδώ στη Ρώμη. Μόλις υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison, βάσει της οποίας συμφωνείται η ίδρυση της εταιρίας «Ποσειδών», δήλωσε ο κ. Φώλιας. Η εταιρία Ποσειδών συγκροτείται από την ΔΕΠΑ, κατά 50% και την Edison κατά 50% και θα γίνει σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο και θα έχει έδρα την Αθήνα.

«Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ενεργειακής διασύνδεσης, για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Ο αγωγός «Ποσειδών» είναι η συνέχεια του αγωγού που θα διατρέχει τη Βόρεια Ελλάδα και θα συνδέεται με τον αγωγό, που εγκαινιάσαμε πριν από περίπου δυο μήνες, που συνδέει την Τουρκία με την Ελλάδα για την μεταφορά φυσικού αερίου από εκεί προς τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών, ενεργοποιήθηκε και πραγματοποίησε συνάντηση, για πρώτη φορά, η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο του Ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, που προβλέπεται στη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας, που υπεγράφη στο Lecce της Ιταλίας, στις 4 Νοεμβρίου 2005, από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας κ. Δημήτρη Σιούφα και τον Ιταλό ομόλογό του Παραγωγικών Δραστηριοτήτων κ. Claudio Scajola.

Η ελληνική Βουλή κύρωσε την Τριμερή Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, που υπεγράφη στις 26 Ιουλίου 2007, στη Ρώμη, όπως κύρωσε και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την εκεί στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Χθες, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008, ο κ. Φώλιας συνάντησε τη διοίκηση της Ιταλικής εταιρίας ENEL, που είναι συμφερόντων του Ιταλικού Δημοσίου κατά 30%. Η ENEL, ήδη συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και πραγματοποίησε παρουσίαση στον Έλληνα Υπουργό Ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσουν στο χώρο της ενέργειας. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας νέας γενιάς, που επιτρέπουν την αυτόματη και ακριβή μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε κάθε νοικοκυριό και, με τη βοήθεια ενός συστήματος επικοινωνίας διπλής κατεύθυνσης με το κέντρο ελέγχου, δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ελέγχει τον όγκο και το κόστος της κατανάλωσής του. Η ΔΕΗ, ήδη, έχει εγκαταστήσει πιλοτικά έναν αριθμό μετρητών σε περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια, η Ιταλική εταιρία παρουσίασε νέες τεχνολογίες που αναπτύσσουν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, ο κ. Φώλιας επισκέφτηκε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην περιοχή της Civitavecchia (Τσιβιταβέκια), που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία του λεγόμενου «καθαρού λιθάνθρακα», δηλαδή φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία χαμηλών ρύπων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα