Societe Generale: Στα 50 δισ. ευρώ οι παράνομες τοποθετήσεις του διαπραγματευτή

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008 10:01
UPD:12:47

ΣΤΑ 50 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι παράνομες τοποθετήσεις του διαπραγματευτή Ζερόμ Κερβιέλ, σύμφωνα με την Societe Generale. Ο Κερβιέλ, ο οποίος ανακρίνεται από τις γαλλικές αρχές σχετικά με την απάτη που διέπραξε σε βάρος της τράπεζας, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την πρακτική της SocGen να ελέγχει μόνο τις καθαρές τοποθετήσεις συναλλαγών και όχι τα ακαθάριστα ποσά που τοποθετούνταν (gross bets).

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της SocGen, Ντανιέλ Μπουτόν, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 τη Δευτέρα, οι "πραγματικές ζημίες" του γαλλικού τραπεζικού ομίλου από την υπόθεση εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 4,82 δισ. ευρώ και είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον τραπεζικό κλάδο. Επιπλέον, το κενό αυτό στο ελεγκτικό σύστημα της τράπεζας επανέφερε στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση κινδύνου στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να απευθύνει έκκληση για βελτίωση των εν λόγω πρακτικών.

«Είναι ώρα να εισαχθούν διαφάνεια και νέοι κανόνες στα διεθνή και γαλλικά οικονομικά συστήματα», δήλωσε ο Σαρκοζί από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι δεν ασκείται καμία πίεση προς την τράπεζα να συγχωνευθεί με κάποια άλλη εταιρεία. «Η Societe Generale δεν αναγκάζεται να συγχωνευθεί με καμία άλλη χρηματοοικονομική εταιρεία», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα