ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ πρόγραμμα της ΔΕΗ, με το οποίο θα εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, παρουσίασε στις τοπικές αρχές και σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Τάκης Αθανασόπουλος, και ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, οι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης της ζήτησης στην Κρήτη είναι διπλάσιοι από αυτούς που ισχύουν στο σύνολο της χώρας, ενώ, το 2007, σημειώθηκε αύξηση της ζήτησης ενέργειας κατά 9,5% και της ζήτησης αιχμής κατά 8%.
Με βάση τον προγραμματισμό της ΔΕΗ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου δύο ατμοηλεκτρικές μονάδες ισχύος περίπου 50 μεγαβάτ η καθεμία, οι οποίες θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ θα έχουν δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου. Ηδη, η πρώτη από τις δύο μονάδες μονάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και η δεύτερη θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.
Επίσης, στη θέση Κορακιά του νομού Ρεθύμνου, πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στην Κρήτη, το οποίο θα υποκαταστήσει σταδιακά τα Λινοπεράματα Ηρακλείου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει την εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή του φυσικού αερίου, αυτή προγραμματίζεται για το 2012, ενώ η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε τη μελέτη που θα καταδείξει τις δυνατότητες χωροθέτησης εγκαταστάσεων τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην περιοχή της Κορακιάς, έτσι ώστε όλο το παραγωγικό δυναμικό του Σταθμού να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο, μόλις αυτό καταστεί διαθέσιμο στο νησί.
Η Edison
Λεπτομερείς προτάσεις από την ιταλική Edison θα αναμένει η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να τις συζητήσει. Την απάντηση αυτή έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, στον πρόεδρο της Edison Ελλάς, Ρομπέρτο Πότι.
Ο τελευταίος, με επιστολή του στις 23 Ιανουαρίου, είχε προτείνει να επικαιροποιήσει παλαιότερη πρότασή της προς τη ΔΕΗ, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον της για συνεργασία με τη ΔΕΗ στον εκσυγχρονισμό παλαιών πετρελαϊκών μονάδων (Λαυρίου), την ανταλλαγή παραγωγικού δυναμικού σε Ιταλία και Ελλάδα, την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής κ.λπ.
Η απάντηση της ΔΕΗ προς την Edison δεν έχει σαφώς απορριπτικό χαρακτήρα, όπως η αντίστοιχη στην πρόταση της Endesa. Αφήνει δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Edison. Η τελευταία, σύμφωνα με την απάντηση της ΔΕΗ, θα πρέπει να επαναφέρει τις προτάσεις της και, εφόσον αυτές αξιολογηθούν θετικά από την επιχείρηση και εγκριθούν από το δ.σ., τότε θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Σημειώνεται ότι αύριο στο δ.σ. της ΔΕΗ συζητείται το μνημόνιο μεταξύ ΔΕΗ και RWE, το οποίο, ως γνωστόν, προβλέπει την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα ισχύος 1.800 μεγαβάτ.