Κλίμα αβεβαιότητας

Πτώση μετοχών του τραπεζικού τομέα και εμπορευμάτων στην Ευρώπη
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 00:01
UPD:01:11

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές του τραπεζικού τομέα και των εμπορευμάτων να ηγούνται της πτώσης, καθώς η αναζωπύρωση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία καθιστούν διστακτικούς τους επενδυτές.

Η Wall Street σηματοδότησε τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη του τρέχοντος έτους λόγω αύξησης των προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, της τάξης των 50 μονάδων βάσης, για να τονώσει την οικονομία μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,36%, στις 5.788,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,61%, στις 4.848,30 μονάδες, και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε οριακή άνοδο 0,03%, στις 6.818,85 μονάδες.

Οι τραπέζες

Η Aegon και η BNP Paribas ηγήθηκαν των απωλειών στην Ευρώπη, ενώ τράπεζες και ασφαλιστικές έχασαν 20% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 από την 1η Ιουνίου, καθώς οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν ανακοινώσει 133 δισ. δολάρια απώλειες εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι Barclays και Royal Bank of Scotland μετά την πρόβλεψη για περαιτέρω απομειώσεις χρεογράφων από την Dresdner Kleinwort. Η Antofagasta και η Total οδήγησαν σε υποχώρηση τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου και του κλάδου των μεταλλευμάτων, ενώ η Lafarge και η Holcim ηγήθηκαν της υποχώρησης των τσιμεντοβιομηχανιών μετά τη σύσταση της Credit Suisse για πώληση των μετοχών, καθώς οι προοπτικές ύφεσης έχουν ενισχυθεί.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και η Societe Generale στο Παρίσι, καθώς η Citigroup διατύπωσε σύσταση πώλησης για την τράπεζα μετά και την αποκάλυψη για την απάτη που διαπράχθηκε εις βάρος της.

Ασιατική κρίση

Η μετοχή της γαλλικής τράπεζας κατρακύλησε σε χαμηλό τριετίας. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 3,97%, στις 13.087,91 μονάδες, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κίνας υποχώρησε κατά 6,8%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα