Πρόταση εννέα χωρών της Ε.Ε. για την αγορά ενέργειας

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 09:51

Βρυξέλλες,

ΕNNEA κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, αναμένεται να προτείνουν, μέσα στις επόμενες μέρες, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναλλακτική πρόταση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία θα επιτρέπει υπό προϋποθέσεις στους ιστορικούς παρόχους ενέργειας (στη ΔΕΗ για παράδειγμα) να διατηρήσουν ταυτόχρονα την παραγωγή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Η εναλλακτική αυτή πρόταση αποτελεί απάντηση στην εισήγηση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Υπουργών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την οποία ζητούσε είτε το διαχωρισμό της παραγωγής από τη μεταφορά, δηλαδή να είναι δύο ξεχωριστές εταιρείες με διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, είτε οι ιστορικοί πάροχοι να μισθώσουν σε ανεξάρτητη επιχείρηση το δίκτυο.

Στις 3 Δεκεμβρίου 9 κράτη μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Βουλγαρία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία), τάχθηκαν κατά της πρότασης της Κομισιόν. Η εναλλακτική πρόταση που συμφώνησαν να παρουσιάσουν από κοινού οι «9» στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη μέλη, προβλέπει τη διατήρηση της παραγωγής και των δικτύων από τον ίδιο πάροχο, ο οποίος, όμως, θα υποχρεούται να προχωρήσει στη σύσταση δύο ξεχωριστών εταιρειών με διαφορετικό όνομα, προσωπικό και οικονομική διαχείριση.

Για να κατευνάσουν ενδεχόμενες αντιδράσεις της Επιτροπής, προτείνουν η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή που θα συσταθεί σε κάθε χώρα να εξετάζει κάθε χρόνο λεπτομερώς τις αναγκαίες επενδύσεις.

Σε περίπτωση που ο ιστορικός πάροχος δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος της επένδυσης, για παράδειγμα της επέκτασης του δικτύου, τότε ανταγωνιστικές εταιρείες και ιδιώτες θα μπορούν να αναλάβουν την κάλυψη της επένδυσης και φυσικά τη διαχείρισή της.

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που οδήγησαν την Επιτροπή στην πρόταση για διαχωρισμό, ήταν η τακτική που ακολουθούσαν ορισμένοι ιστορικοί πάροχοι, οι οποίοι δεν πραγματοποιούν επενδύσεις προκειμένου να στερήσουν από τους ανταγωνιστές τους την πρόσβαση σε περισσότερη χωρητικότητα , ευνοώντας με τον τρόπο αυτόν τις δικές τους δραστηριότητες.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ενέργειας, Αντρις Πίμπαλγκς, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι η Κομισιόν θα εξετάσει με προσοχή την πρόταση των «9» όταν της υποβληθεί, ενώ παρόμοια δήλωση έκανε και η σλοβενική προεδρία.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα