Αρχίζουν αύριο οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 14:06

Πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 10:00, στα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69), η πρώτη συνάντηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έτους 2008, μεταξύ της Συνομοσπονδίας και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣEΒΕΕ, ΕΣΕΕ).

Η ΓΣΕΕ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, είναι αποφασισμένη να προωθήσει την αγωνιστική διεκδίκηση πραγματικών και ουσιαστικών αυξήσεων μισθών και ημερομισθίων έτσι ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που πλήττεται βάναυσα από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια τιμών.

Η διαπραγματευτική τακτική της ΓΣΕΕ θα επικεντρωθεί στα παρακάτω πεδία:

1) Καταβολή εφάπαξ από 1-1-2008 του ποσοστού της προβλεπόμενης αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

2) Πρόσθετη αύξηση με βάση την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγικότητας το 2008.

3) Πρόσθετη αύξηση για τη σταδιακή σύγκλιση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με αυτήν της Ε.Ε. των 15.

4) Διορθωτικό ποσοστό για την κάλυψη απωλειών εισοδήματος προηγουμένων ετών.

Σε ποσοστό, οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, για τα κατώτατα όρια αμοιβών, κινούνται στο 10,5%.

Θεσμικές διεκδικήσεις

Στις θεσμικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ ξεχωρίζουν:

* Κατάργηση της υπερεργασίας - υπερωριακή απασχόληση. Αίτημα της ΓΣΕΕ είναι οι εργοδοτικές οργανώσεις, τιμώντας τα συμφωνηθέντα με το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ 2004-2005, να υποβάλουν κοινό αίτημα με τη ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση για την κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3385/05, με τις οποίες επανεμφανίσθηκε ο ελληνικής εμπνεύσεως θεσμός της υπερεργασίας και να ζητούμε την επαναφορά σε ισχύ του προηγούμενου καθεστώτος για τις υπερωρίες, με μόνη διαφορά την απαλλαγή από την υποχρέωση αναγγελίας και λήψης άδειας για υπερωρίες, που αφορούν την 44η και 45η ώρα της εβδομάδας, διατηρουμένου του τότε ισχύοντος ποσοστού πρόσθετης αμοιβής τους στο 50% του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

* Μείωση του χρόνου εργασίας με κατεύθυνση το 35ωρο.

* Κατάργηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ή πλήρης και αποκλειστική υπαγωγή της στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις. Αίτημα της ΓΣΕΕ είναι να συμφωνηθεί ρήτρα στη νέα ΕΓΣΣΕ για δυνατότητα σύναψης συμφωνιών διευθέτησης μέσα από όλα τα είδη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (του άρθρου 3 του Ν. 1876/90) και, σε περίπτωση διαφωνίας, εκούσια προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

* Αύξηση του αριθμού των τριετιών και του ποσοστού τους. Η ΓΣΕΕ θα ζητήσει για τους υπαλλήλους 4 τριετίες προς 10% και για τους εργατοτεχνίτες 6 τριετίες προς 8%.

* Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος τέκνων.

* Εξίσωση της αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας της σύμβασης των εργατοτεχνιτών με εκείνη των υπαλλήλων.

* Ρυθμίσεις για τη μερική απασχόληση. Η ΓΣΕΕ ζητεί καθιέρωση ανώτατου ορίου ποσοστού απασχολούμενων με μειωμένη απασχόληση, ίσο με το 10% του προσωπικού με πλήρη απασχόληση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ελάχιστο χρόνο μερικής απασχόλησης τις τέσσερις ώρες την ημέρα και είκοσι την εβδομάδα. Η αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων να είναι ίση με τις αποδοχές που αναλογούν στη μειωμένη διάρκεια της εργασίας, προσαυξημένες κατά 25% και σε καμία περίπτωση κατώτερες του μισού των αποδοχών της αντίστοιχης θέσης πλήρους απασχόλησης.

* Αυτοδιοίκηση και αυτονομία του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ). Ως ενδεδειγμένη λύση της αυτονομίας του ΛΑΕΚ θεωρείται από τους συνδικαλιστές η άμεση μετατροπή του σε ΝΠΙΔ, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που είχε προσαρτηθεί στην ΕΓΣΣΕ 2002-2003 και ως επικαιροποιημένο αίτημα επαναλαμβάνεται έκτοτε σε όλες τις ΕΓΣΣΕ.

Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται ακόμα αιτήματα για τις ειδικές άδειες, την αιτιολόγηση των απολύσεων κ.ά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα