ΤτΕ: Εκδήλωση για τον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 14:18

Ζητήματα σχετικά με τη δημιουργία και την έναρξη του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA-Single Euro Payments Area) συζητήθηκαν σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο κ. Χ. Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών (European Payments Council) και ο κ. Ν. Αλεξόπουλους, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΣ Α.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Π. Θωμόπουλος.

Ο κ. Π. Θωμόπουλος αναφερόμενος στους λόγους, για τους οποίους είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ο SEPA, σημείωσε ότι με τον SEPA γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενισχύεται ο ανταγωνισμός στην αγορά πληρωμών λιανικής που οδηγεί σε ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση σε μείωση των προμηθειών των τραπεζών στους χρήστες των μέσων πληρωμής SEPA. Ανέφερε, ακόμη, ότι τη δημιουργία του SEPA υποστηρίζουν ενεργά το Ευρωσύστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπογράμμισε ότι το ξεκίνημα του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών που έγινε χθες για τις μεταφορές πιστώσεων (εμβάσματα) είναι μόνον η αρχή σε μία απαιτητική διαδικασία αλλαγών, όσον αφορά τακτικές, κανόνες και μεθόδους πληρωμών.

Ο κ. Γκόρτσος έκανε εκτενή αναφορά στις υπηρεσίες και τα μέσα πληρωμής SEPA και ανέλυσε τις ωφέλειες για κάθε ομάδα χρηστών (καταναλωτές, έμποροι, επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ, Δημόσιο). Παρουσίασε, επίσης, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του SEPA από πλευράς τραπεζών σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες ήδη προσφέρουν στους πελάτες τους την μεταφορά πίστωσης (έμβασμα) SEPA και ετοιμάζουν τα συστήματά τους για να προσφέρουν την άμεση χρέωση SEPA έως το τέλος του 2009. Τέλος, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αξιοποιηθεί ο SEPA.

Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην τεχνική υποστήριξη που παρέχει η ΔΙΑΣ στις τράπεζες, παρουσίασε το έργο που έχει κάνει η εταιρεία στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματά της θα διευκολύνουν τη διακίνηση και το διακανονισμό των πληρωμών λιανικής στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα