Πέμπτη ημέρα ανόδου για το αργό

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 07:54

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στον Καναδά είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της μονάδας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, σε συνδυασμό με τη δυνητική μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να τονώσει την ζήτηση.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά καθώς η Syncrude Canada Ltd. είπε ότι μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να αρχίσει ξανά την παραγωγή. Η μέση ημερήσια παραγωγή ανέρχεται σε 350.000 βαρέλια και καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών του Καναδά, σύμφωνα με την εταιρεία. Πετρέλαιο και χαλκός σημείωσαν άνοδο τις τέσσερις τελευταίες ημέρες καθώς εικάζεται ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα στηρίξουν την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το αργό για παράδοση Μαρτίου αναρριχήθηκε έως 1,07 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 92,71 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 11:41 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 92,39 δολ. το βαρέλι. Τις πέντε τελευταίες ημέρες το αργό σημείωσε άνοδο 6,2%.

Τα συμβόλαια σημείωσαν χθες άνοδο 65 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 91,64 δολ. το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 15 Ιανουαρίου. Μετά την ανακοίνωση της Syncrude η τιμή του άγγιξε τα 92,42 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του αργού στη Ν. Υόρκη άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 100,09 δολ. το βαρέλι στις 3 Ιανουαρίου. Οι τιμές του τις τρεις επόμενες εβδομάδες κινήθηκαν πτωτικά καθώς οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση, ώθησαν τα Χρηματιστήρια Αξιών παγκοσμίως χαμηλότερα.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 65 σεντς, ποσοστό 0,7% φθάνοντας στα 92,65 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:24 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 92,55 δολ. το βαρέλι. Χθες έκλεισε 62 σεντς υψηλότερα, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 92 δολ. το βαρέλι. Το μπρεντ αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 98,50 δολ. το βαρέλι στις 3 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα