Ηλεκτρονικά τιμολόγια κατά της φοροδιαφυγής

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 09:31

ΤHN προώθηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, στις συναλλαγές των επιχειρήσεων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Φιλοδοξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι το αποτελεσματικότερο χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής και της διακίνησης του μαύρου χρήματος, καθώς ο όγκος των χάρτινων τιμολογίων θα αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρονικό αρχείο.

Όπως εξήγησε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Θωμόπουλος, με την ανάπτυξη του μέτρου, οι συναλλαγές των επιχειρήσεων θα γίνονται αντί των έντυπων με ηλεκτρονικά τιμολόγια, ενώ οι πληροφορίες (ύψος συναλλαγής, συναλλασσόμενοι κ.λπ.) θα αποθηκεύονται με ασφάλεια σε ένα ηλεκτρονικό δίκτυο, στο οποίο θα έχουν άμεση πρόσβαση οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια εκτιμάται ότι θα περιοριστούν δραστικά τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μέσω των οποίων διενεργείται σήμερα φοροδιαφυγή τεράστιας έκτασης, ενώ θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το δημόσιο. Οι πληρωμές των συναλλαγών, θα γίνονται επίσης αυτόματα, μέσω των τραπεζών, οι οποίες διευκολύνονται με την εφαρμογή του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών (SEPA).

Ήδη το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση επιτροπής, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΟΙΟ, της ΤτΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, η οποία θα δραστηριοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, και θα διερευνήσει τη διαδικασία εφαρμογής των ηλεκτρονικών τιμολογίων στην πράξη. Όπως ανέφερε ο κ. Θωμόπουλος, η Σουηδία με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, πέτυχε εξοικονόμηση ποσού ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Με βάση τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα δίνουν τη δυνατότητα στον πωλητή και στον αγοραστή, να ελέγχουν αυτόματα τη γνησιότητα των τιμολογίων για τη συναλλαγή τους, μέσω ασφαλούς «ηλεκτρονικής υπογραφής», ενώ στο σύστημα Taxis θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή στην οποία θα καταχωρούνται οι συναλλαγές, αλλά και θα ελέγχονται.

Κωδικοποιώντας τα οφέλη από την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι μειώνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις, αφού καταργούνται τα χάρτινα τιμολόγια. Διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα των στοιχείων των συναλλαγών που αποστέλλονται, τα οποία δεν μπορούν να αποκαλυφθούν ή να διατεθούν σε τρίτους.

Παράλληλα, θα διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα δεν θα μπορούν να αλλοιωθούν κατά τη μετάδοσή τους και ότι ο παραλήπτης θα λαμβάνει τα δεδομένα, όπως εστάλησαν, ενώ θα είναι απόλυτα βέβαιος για την ταυτότητα του αποστολέα. Όπως σχεδιάζεται το σύστημα, θα αποτρέπει συναλλαγές που παραβαίνουν τη φορολογική νομοθεσία, καθώς είναι εύκολος ο εντοπισμός τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα