Νέα διαδικασία μετάκλησης για εργασία στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 12:52

Την υπογραφή της απόφασης με την οποία καθορίζεται η νέα διαδικασία καθώς και οι ειδικότεροι όροι για τη μετάκληση για εργασία στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα καθορίζονται τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη και η διαδικασία που ακολουθείται για την κατάρτιση των Εκθέσεων των Επιτροπών των Περιφερειών με τις ανάγκες σε κάθε Περιφέρεια σε εργατικό δυναμικό, που δεν μπορεί να καλυφθεί από Έλληνες, Ευρωπαίους πολίτες ή μετανάστες που ήδη διαβιούν νόμιμα στη χώρα μας.

Επίσης καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται για τη μετάκληση στην Ελλάδα οικονομικών μεταναστών για εξαρτημένη εργασία, εποχιακή εργασία και εργαζόμενους στην αλιεία .

Οι σημαντικότερες καινοτομίες της νέας διαδικασίας είναι:

- Ο εργοδότης υποβάλλει ονομαστική αίτηση για τον υπήκοο τρίτης χώρας που επιθυμεί να μετακαλέσει αναφέροντας, το ονοματεπώνυμό του, την υπηκοότητά του, την ειδικότητά του, και τη θέση στην οποία θα απασχοληθεί .

- Εισάγεται ως προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετάκλησης ο εργοδότης να έχει εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ αν είναι φυσικό πρόσωπο ή να έχει πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών άνω των 60.000 ευρώ αν είναι επιχείρηση, ώστε με αυτό τον τρόπο να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας για τους μετακαλούμενους μετανάστες.

- Για τη μετάκληση μεταναστών για απασχόληση στην αγροτική οικονομία εισάγεται ανώτατος αριθμός μετακαλούμενων ανάλογα με τις ιδιόκτητες καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξαλειφθούν φαινόμενα καταστρατήγησης της διαδικασία, που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

- Στην έκθεση της επιτροπής περιλαμβάνονται οι θέσεις που έχουν ζητηθεί μέχρι 30-9 κάθε έτους από τους εργοδότες προσαυξημένου κατά 10%, ανεξαρτήτου ειδικότητας, επί του συνολικού αριθμού, για να είναι εφικτός ο έγκαιρος προγραμματισμός των αναγκών της χώρας αλλά και να μπορούν να καλύπτονται έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες .

- Στην κατεύθυνση απλοποίησης της διαδικασίας καταργείται η υποχρέωση των μεταναστών, που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, να εγγράφονται σε καταλόγους που τηρούνταν στα κατά τόπους Ελληνικά προξενεία και των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της χώρας να αναρτούν τους καταλόγους που τους κοινοποιούσαν τα Ελληνικά προξενεία με τα ονόματα των μεταναστών.

- Επιλύεται το πρόβλημα που είχε προκύψει με την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών των εργοδοτών που μετακαλούσαν οικονομικούς μετανάστες για εποχιακή εργασία, καθώς προβλέπεται ότι η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται στον εργοδότη όταν λήξει η άδεια διαμονής ή παρέλθει το χρονικό διάστημα για το οποίο ο μετανάστης είχε δικαίωμα να παραμείνει νόμιμα στη χώρα (έξι μήνες).

H σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θανάση Νάκο, και προωθήθηκε για συνυπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Γ Αλογοσκούφη, Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλη-Πετραλιά και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα