ΣΤΙΣ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, υπενθύμισε στις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν έλλειμμα, τη δέσμευσή τους για επίτευξη ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών μέχρι το τέλος του 2010.
Η τοποθέτηση του Ισπανού Επιτρόπου έγινε με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των επικαιροποιημένων προγραμμάτων της Ιταλίας και της Γαλλίας, που αφορούν την περίοδο 2007-2011.
Η Γαλλία για παράδειγμα ενώ είχε δεσμευθεί το Μάρτιο του 2007 μαζί με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για επίτευξη ισοσκελισμένων ή πλεονασματικών προϋπολογισμών το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν έχουν κόστος και δεν επιτρέπουν την επίτευξη του στόχου πριν από το τέλος του 2012.
Στην Ιταλία, η πτώση της κυβέρνησης-Πρόντι ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θέλει να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
Χαλάρωση
Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια οι χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν σήμερα ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό, μπορούν να χαλαρώσουν τη δημοσιονομική πολιτική, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τους αυτόματους μηχανισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας, μη αντισταθμίζοντας τη μείωση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της επιβράδυνσης με ανάλογη μείωση των δημόσιων δαπανών.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομικά δεν μπορεί να επιβάλει σε καμία χώρα της ευρωζώνης το μηδενισμό του δημόσιου ελλείμματος προσφεύγοντας στο Δικαστήριο, διότι αυτό, δηλαδή ο μηδενισμός του ελλείμματος δεν προβλέπεται από τη συνθήκη, αλλά απλώς είναι πολιτική απόφαση του Συμβουλίου.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ