Η ΔΕΗ διαψεύδει τα περί μεταβίβασης του option για το 30% της ΔΕΠΑ

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008 16:06

Η ΔΕΗ διέψευσε σήμερα δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας περί μεταβίβασης στην RWE, ή σε κοινή εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ, του δικαιώματος εξαγοράς του 30% που διαθέτει η Επιχείρηση στη ΔΕΠΑ.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για επικείμενη είσοδο της γερμανικής RWΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ βάσει του αναθεωρημένου μνημονίου συνεργασίας με τη ΔΕΗ που πρόκειται να έρθει προς συζήτηση και έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης το Σάββατο. Σε αυτό, περιγράφεται το δικαίωμα αγοράς (option) για το 30% στη ΔΕΠΑ που έχει βάσει νόμου η ΔΕΗ, αλλά και ότι o μητρικός όμιλος της RWΕ ανήκει στην κοινοπραξία Αdria LΝG, η οποία κατέχει ήδη και πουλάει φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ έχει δημοσιοποιήσει, εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της, την απόφασή της να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου και αυτό αποτελεί δικαίωμά της, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σημειώνεται επίσης, πως η Επιχείρηση έχει επιλέξει ως πρώτη και μόνη επιλογή, σε αυτή τη φάση, για την είσοδό της στην αγορά φυσικού αερίου την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που έχει εξασφαλίσει με σχετικό νόμο, ενώ διευκρινίζεται ότι μόνο σε περίπτωση μη υλοποίησης της ανωτέρω επιλογής, εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΔΕΗ προέβη στην πρώτη από τις προβλεπόμενες ενέργειες για την ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματός της για την εξαγορά μεριδίου 30% στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΕΗ με την RWE προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, επειδή η γερμανική εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά τόσο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής όσο και του φυσικού αερίου.

Περαιτέρω μεταβίβαση οποιουδήποτε δικαιώματος σχετικά με τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ είναι εκτός πραγματικότητας, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, ενώ διευκρινίζεται ότι σε κανένα σημείο του Μνημονίου και ειδικότερα στο Παράρτημα ΙΙΙ για την "Ανάπτυξη δραστηριότητας στον τομέα φυσικού αερίου στην Ελλάδα", δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για μεταβίβαση στην RWE ή σε κοινή εταιρεία με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ του δικαιώματος εξαγοράς του 30% που διαθέτει η ΔΕΗ στη ΔΕΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα