ΔΕΗ: Συνεδριάζει αύριο το δ.σ. - θυγατρική στην Τουρκία ιδρύει η RWE

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2008 12:16

ΑΚΟΜΗ μία φορά, τρίτη κατά σειρά, αναβλήθηκε το κρίσιμο δ.σ. της ΔΕΗ, για την έγκριση των μνημονίων συνεργασίας με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική, μετά από έντονα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στα γραφεία της επιχείρησης το περασμένο Σάββατο, με πρωταγωνιστές συνδικαλιστές και μέλη της ΓΕΝΟΠ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται επανεξέταση του ίδιου θέματος στο αυριανό δ.σ. της ΔΕΗ, το οποίο θα συνεδριάσει μεν, χωρίς όμως να περιλαμβάνει και τα memoranda με τις δύο εταιρείες.

Τα επεισόδια καταδίκασε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ενώ τα μέλη του δ.σ., με αξαίρεση τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όπως και οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την παρεμπόδιση του δ.σ. της ΔΕΗ να συζητήσει επιχειρηματικές προτάσεις και εγκαλούν τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ για παραπληροφόρηση.

Ωστόσο εξελίξεις υπάρχουν και από την πλευρά της RWE στην Γερμανία. Η διοίκηση της τελευταίας, ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των επενδυτικών προγραμμάτων που σχετίζονται με την κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα. Επίσης η ίδια εταιρεία, ανακοίνωσε την ίδρυση στην Τουρκία θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα επιδιώξει συνεργασία με τουρκική ή τουρκικές εταιρείες, για την πραγματοποίηση ενεργειακών επενδύσεων στη γειτονική χώρα.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται ότι θα έχουν επιπτώσεις και στην προοπτική συνεργασίας της με τη ΔΕΗ, σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, η δημιουργία λιθανθρακικού σταθμού από μικτή εταιρεία ΔΕΗ-RWE, μάλλον αναβάλλεται.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς της RWE στη Γερμανία, ο επικεφαλής της Ulrich Jobs, με δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλει υψηλές τιμές στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων, σε συνδυασμό με τις τιμές λιθάνθρακα, περιορίζουν δραματικά την κερδοφορία από τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο.

Οπως δε, δήλωσε χαρακτηριστικά, η εταιρεία του είναι έτοιμη να επενδύσει, αλλά μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Σε παρόμοια απόφαση, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα, η επίσης γερμανική ενεργειακή εταιρεία Evonik, ανακοινώνοντας τη διακοπή του επενδυτικού προγράμματος στο Herne της Γερμανίας, στο πλαίσιο του οποίου επρόκειτο να κατασκευαστεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιθάνθρακα, ισχύος 750 μεγαβάτ.

Ο κ. Φώλιας

Σε δηλώσεις του από τα Γρεβενά, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, όπου μίλησε σε εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δε θα επιτρέψει, για χάρη οιασδήποτε σκοπιμότητας, να γίνει η ΔΕΗ μια νέα Ολυμπιακή. Θα στηριχθεί γιατί πρέπει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επεσήμανε δε ότι τα αυτονόητα, δηλαδή η ενδυνάμωση της ΔΕΗ, προκειμένου να είναι ανταγωνιστική στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, έχουν μετατραπεί σε ζητούμενα. «Φθάσαμε στο σημείο να παρεμποδίζεται το δ.σ. της επιχείρησης να συνεδριάσει και να λάβει αποφάσεις. Είναι ενέργειες που υπακούουν σε αξίες, σε αρχές ή έστω στην κοινή λογική; Είναι ενέργειες που δικαιολογούνται, έστω, από την εύλογη, ξεκαθαρίζω, αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας τους;» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο υπουργός για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τις πρακτικές που μετέρχεται η ΓΕΝΟΠ.

Επίσης, σε δήλωση των 7 γενικών διευθυντών της ΔΕΗ, εκφράζεται ο προβληματισμός και την ανησυχία τους για τη δεύτερη κατά σειρά βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του δ.σ.. Οι ίδιοι, επίσης αναφέρουν ότι η ΓΕΝΟΠ είχε πλήρη ενημέρωση για το περιεχόμενο του μνημονίου με την RWE και έτσι δεν ισχύει το επιχείρημα της ηγεσίας της περί μη επαρκούς ενημέρωσης των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους.

Τέλος και τα μέλη του δ.σ. της ΔΕΗ, με κοινή τους δήλωση, την οποία ωστόσο δεν υπογράφουν τα εκλεγμένα από τους εργαζόμενους μέλη, εκφράζουν τη λύπη τους για «τις πρακτικές βίας και προσπάθειας παραπληροφόρησης, τόσο των εργαζομένων της ΔΕΗ, όσο και του Ελληνικού λαού γενικότερα. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν στον αποκλεισμό και τη συρρίκνωση της ΔΕΗ και ουσιαστικά στην απαξίωσή της», αναφέρει η δήλωση στην οποία εκφράζεται επίσης, ο έντονος προβληματισμός των μελών του δ.σ. για τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση του οργάνου να συζητήσει επιχειρηματικές προτάσεις.

Νέο μέλος

Ο κ. Γεώργιος Σφακιανάκης ορίστηκε νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΔΕΗ, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος από την κ. Ευ. Μαγείρου. Ο κ. Σφακιανάκης είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή στην κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων καθώς και την εκπροσώπηση της χώρας σε διάφορες επιτροπές στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1967, σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου ανακηρύχθηκε διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών με ειδίκευση στην Οικονομική Μεγέθυνση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα