Περισσότερη προσοχή στους λειτουργικούς κινδύνους συνιστά η ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2008 12:36
UPD:12:45

Οι τράπεζες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τους λειτουργικούς κινδύνους, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, με αφορμή την παράδοση της έκθεσής της σχετικά με το πρόσφατο σκάνδαλο στη Societe Generale.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος που είναι λειτουργικός και έρχεται σε αντίθεση με αυτόν της αγοράς, ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη» ανέφερε ο Γαλλίδα υπουργός λίγο μετά την παράδοση της έκθεσής της στον πρωθυπουργό της χώρας Φρανσουά Φιγιόν.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι βελτιωμένοι έλεγχοι των λειτουργικών κινδύνων είχαν υπογραμμισθεί στη Συμφωνία Βασιλείας II και ένα σχέδιο για τη βελτίωση των ελέγχων αυτώμ αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του 2008. «Υπάρχουν ανθρώπινα λάθη σχετιζόμενα με απάτη και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να γίνει πρόοδος», σημείωσε.

Η υπουργός της Γαλλίας αποκάλυψε πως, στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να συναντηθεί με τους επικεφαλής των ελεγκτικών επιτροπών των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Όσον αφορά στην υπόθεση της Societe Generale, η Λαγκάρντ σχολίασε πως οι εσωτερικοί έλεγχοι της τράπεζας απέτυχαν να εντοπίσουν τις δραστξριότητες του πρώην trader αυτής, οι οποίες την οδήγησαν σε ζημίες ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Σε υποθέσεις όπως αυτή της SocGen, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τα κυβερνητικά σώματα πρόσθεσε η Λαγκάρντ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα