BP: Αυξημένα κατά 53% τα κέρδη δ’ τριμήνου

Σχέδια για 5.000 απολύσεις
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 09:40
UPD:11:53

ΣΤΑ 4,4 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα κέρδη της BP στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, αυξημένα κατά 53% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2006, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών αργού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Παρόλα αυτά, εξαιρουμένων των έκτακτων αποτελεσμάτων, τα κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαιοειδών ανήλθαν σε τέσσερα δισ. δολάρια – χαμηλότερα από τα 4,65 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της BP, έπειτα από δύο χρόνια υποαπόδοσης σε σχέση με τις ανταγωνίστριές της Exxon Mobil και Shell, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόνι Χάουαρντ έχει προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής της εταιρείας και περικοπές θέσεων εργασίας

Τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν στο ίδιο διάστημα στα 5,68 δολάρια το βαρέλι από 6,40 δολάρια το βαρέλι που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι το 2006 η συνολική παραγωγή της εταιρείας είχε μειωθεί κατά 2,2% στα 3,93 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, σημειώνοντας την πρώτη ετήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας.

Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματά της για το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, η BP αύξησε το μέρισμά της για την περίοδο αυτή κατά 31%, προκειμένου να δείξει «την ισχυρότερη αισιοδοξία της εταιρείας για το μελλλον».

Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, ότι πρόσθεσε στα αποθέματά της περισσότερο από το 100% του πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρήγαγε την περασμένη χρονιά, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριές της είτε εμφάνισαν χαμηλές αποδόσεις είτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου στα ποσοστά αντικατάστασης των αποθεμάτων τους.

Η BP έδωσε, τέλος, περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στον σχέδιο αναδιάρθρωσής της, που έχει ανακοινώσει ο Χάουαρντ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 5.000 απολύσεις από τα μέσα της επόμενης χρονιάς και μείωση των εταιρικών λειτουργικών επιβαρύνσεων κατά 15% με 20%.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους απώλειες της τάξεως του 12%. Χθες, έκλεισαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 542 πένες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα