Αύξησε την προσφορά της για τη Rio Tinto η BHP Billiton

Σε χαμηλό 20ετίας η μετοχή της BHP
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 09:19
UPD:13:40

ΣΤΑ 147,4 δισ. δολάρια αύξησε η BHP Billiton την προσφορά της για την εξαγορά της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλουργίας του πλανήτη Rio Tinto, σε μια προσπάθεια να θέσει εμπόδια στα σχέδια της κινεζικής ανταγωνίστριάς της Chinalco.

Συγκεκριμένα, η κορυφαία μεταλλευτική επιχείρηση προσφέρει 3,4 μετοχές της για κάθε μετοχή της Rio. Η νέα προσφορά της BHP είναι 13% υψηλότερη σε σχέση με την αρχική προσφορά που είχε καταθέσει η εταιρεία τον περασμένο Νοέμβριο και δίνει στους μετόχους της Rio τον έλεγχο του 44% του μετοχικού κεφαλαίου της συνδυασμένης εταιρείας, αντί του 41% που προέβλεπε η αρχική προσφορά.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η μετοχή της BHP υποχώρησε στο χρηματιστήριο του Σύδνεϋ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάριους Κλόπερς αποφάσισε να αυξήσει την προσφορά για τη Rio μόλις πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση της Aluminum Corp. of China (Chinalco) ότι απέκτησε μερίδιο 12% στην αγγλο-αυστραλιανή εταιρεία.

Όπως υπογράμμισε, η συγχώνευση των δύο εταιρειών – η μεγαλύτερη που θα έχει πραγματοποιηθεί στον μεταλλευτικό κλάδο – θα οδηγήσει σε ταχύτερη εξαγωγή των προϊόντων προς την Κίνα, την Νο1 καταναλώτρια χαλκού, σιδηρομεταλλεύματος, αλουμινίου και άνθρακα στον κόσμο.

«Ως μέτοχοι της Rio Tinto, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε προσφορά θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη θεμελιώδη αξία της εταιρείας», σχολίασαν σε ανακοίνωσή τους οι Chinalco και Alcoa, επισημαίνοντας ότι σκοπεύουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, η BHP ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη πτώση της κερδοφορίας της σε διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης σημείωσαν απρόσμενη μείωση κατά 2,4% στα έξι δισ. δολάρια, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους παραγωγής, του αδύναμου δολαρίου και των χαμηλότερων τιμών ορισμένων μετάλλων.

Η μετοχή της BHP υποχωρούσε νωρίτερα κατά 7,5% στα 36,66 δολάρια Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα