ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ να αποκτούν ουσιαστικό χαρακτήρα, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΓΣΕΕ) συναντώνται σήμερα, για δεύτερη φορά, προκειμένου να διαπραγματευτούν τους όρους της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Οι προτάσεις των εργοδοτών
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένονται οι τοποθετήσεις και οι αντιπροτάσεις των εκπροσώπων της εργοδοτικής πλευράς επί των αιτημάτων της ΓΣΕΕ που είχαν διατυπωθεί κατά την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση. Παράλληλα, θα δοθούν οι κατευθύνσεις προς την ειδική επιτροπή, που συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί και λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, για το εύρος των θεσμικών θεμάτων που θα εξεταστούν και το περιεχόμενο της σχετικής διαπραγματευτικής ατζέντας.
Οι τοποθετήσεις των κοινωνικών εταίρων, που θα υπάρξουν σήμερα, ιδιαίτερα στο οικονομικό σκέλος της διαπραγμάτευσης, προδιεγράφησαν από την πρώτη συνάντηση.
Στο αίτημα της ΓΣΕΕ για ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων, γύρω στο 10,5% η πρώτη απάντηση των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων ήταν για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού.
Στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι της εργοδοτικής πλευράς είχαν εμφανιστεί πολύ συγκρατημένοι, συναρτώντας άμεσα το θέμα των μισθών με τη λειτουργία της αγοράς, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο υπήρξαν και αναφορές που μπορεί να θεωρηθούν «γέφυρες» με την πλευρά των εργαζομένων. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλου, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση μισθών και εισοδημάτων, σαν απώτερο στόχο και με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορεί να αναπτυχθεί με εξαθλιωμένους μισθούς, ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δ. Αρμενάκης ευχήθηκε να συνεχισθεί μια παράδοση, όπως είπε, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση των χαμηλόμισθων, αναφέροντας ότι οι δυο τελευταίες συμβάσεις έδωσαν ονομαστικές αυξήσεις 27% και πραγματικές αυξήσεις, μετά την αφαίρεση δηλαδή του πληθωρισμού, πλέον του 12%.
Οι θεσμικές διεκδικήσεις
Στο θεσμικό σκέλος, αναμένεται κατ' αρχήν να επιβεβαιωθεί η βούληση των κοινωνικών εταίρων για την αυτοδιαχείριση των πόρων του ΛΑΕΚ και να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις για τα θέματα που αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπου δεν υπάρχουν αποτελέσματα μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση, καθώς και τις υπερωρίες και την υπερεργασία.
Στη συνάντηση θέμα συζήτησης θα είναι και η διάρκεια της σύμβασης. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει διετή τουλάχιστον διάρκεια της σύμβασης, ενώ αποστάσεις έχει κρατήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ λέγοντας στην προηγούμενη συνάντηση, ότι η διάρκεια της σύμβασης κυρίως καθορίζεται από το περιεχόμενό της και εν πάση περιπτώσει από θέση αρχής εκτιμά ότι η σύμβαση δεν μπορεί να εκτείνεται σε χρόνια.
ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ