ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 12:19

ΠΤΩΣΗ για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σημείωσε τον Ιανουάριο του 2008 ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ακολουθώντας την τάση στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας στις επιχειρήσεις στους τέσσερις τομείς της οικονομίας, που πραγματοποιεί το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 100,6 μονάδες από 104,3 τον Δεκέμβριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΟΒΕ «πρόκειται για επίδοση πολύ χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (107,6 μονάδες). Βασική αιτία για την υποχώρηση αυτή είναι η ισχυρή πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Aντιθέτως, στους επιχειρηματικούς τομείς καταγράφονται οριακές βελτιώσεις που όμως δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την έντονη επίδραση των απαισιόδοξων εκτιμήσεων των καταναλωτών. Οι εξελίξεις δηλαδή του τελευταίου μήνα φαίνεται να επηρεάζουν καθοριστικά τις απόψεις των καταναλωτών σε αντίθεση με τις απόψεις των επιχειρήσεων που δείχνουν ανθεκτικότερες».

Στη Βιομηχανία οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες βελτιώνονται, αλλά περιορίζονται οι εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών.

Στις Υπηρεσίες, οι προσδοκίες για την πορεία της ζήτησης το προσεχές τρίμηνο βελτιώνονται ελαφρά, στο Λιανικό Εμπόριο οι μεταβολές είναι οριακές, ενώ στις Κατασκευές αν και αμβλύνεται ελαφρά η έντονη απαισιοδοξία των τελευταίων ετών για το επίπεδο εργασιών, οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσμενείς.

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που επηρεάζει καθοριστικά το οικονομικό κλίμα οφείλεται σε επιδείνωση όλων των επιμέρους παραμέτρων. Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, την πρόθεση αποταμίευσης, τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και τα επίπεδα της ανεργίας των επόμενων 12 μηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτών τον Ιανουάριο υποχωρεί κατά ένδεκα μονάδες, αγγίζοντας τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 18 μηνών, η οποία είναι ελαφρά χαμηλότερη της μακροχρόνιας ελάχιστης τιμής (-44 μονάδες). Έτσι, ο δείκτης διαμορφώνεται στις -40 μονάδες από τις -29 που ήταν τον Δεκέμβριο, αποτελώντας την τρίτη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και απέχοντας κατά πολύ από τους αντίστοιχους μέσους όρους ΕΕ και Ευρωζώνης (-10 και -12 αντίστοιχα).

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, είναι πιθανόν οι καταναλωτές να έχουν επηρεαστεί από τις τρέχουσες εξελίξεις κατά το μήνα διεξαγωγής της έρευνας και το δυσμενές περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται από την έξαρση του πληθωρισμού, την κρίση της διεθνούς οικονομίας και άλλους παράγοντες και να προεξοφλούν αρνητικές εξελίξεις και στο επόμενο διάστημα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πορεία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη τάση υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία όμως αποτυπώνεται με ιδιαίτερη ένταση στην Ελλάδα, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Ολόκληρη η έρευνα http://www.iobe.gr/media/oik_syg/january_2008.pdf



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα