Τ. Αθανασόπουλος: Η ΔΕΗ δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 16:41

Η ΔΕΗ δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτοτελώς, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας για τον τομέα ενέργειας που πραγματοποίησε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις δέχεται η ΔΕΗ να συζητήσει μόνο όταν αυτές οι συνεργασίες συμβάλλουν στη συνολική αύξηση της παραγωγικής της βάσης μέσα από νέα εταιρικά σχήματα που θα λειτουργούν αυτόνομα και παράλληλα προς την επιχείρηση, πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Προτάσεις συνεργασίας εξετάζονται και αξιολογούνται από τη διοίκηση της ΔΕΗ μόνον όταν αυτές συμβάλλουν στην συνεχή ανάπτυξή της και στην αύξηση των εσόδων της».

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος, οι βασικοί στόχοι της στρατηγικής παραγωγής της ΔΕΗ είναι η επιτάχυνση της αντικατάστασης παλαιών και μη αποδοτικών μονάδων, η βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου και η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η υλοποίηση της πολιτικής της ΔΕΗ στον τομέα της παραγωγής θα επιτρέψει τη μείωση του μέσου κόστους λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών εργοστασίων του διασυνδεδεμένου συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για δικαιώματα CO2, κατά 23% περίπου μεταξύ 2008 και 2014.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων της ΔΕΗ θα έχει πολύ θετικά οφέλη για το περιβάλλον, αφού, όπως τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, μεταξύ των ετών 2008 και 2015, θα εξασφαλισθεί ανά παραγόμενη κιλοβατώρα μείωση:

του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 25%,

του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 91%,

των οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 39% και

των σωματιδίων (PM) κατά 56%

Σε ότι αφορά στην πολιτική της ΔΕΗ να αναπτύξει ανθρακικές μονάδες ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι οι ανθρακικές μονάδες θα ενσωματώνουν την πλέον σύγχρονη περιβαλλοντική τεχνολογία με δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και πως η πολιτική της ΔΕΗ στον τομέα του άνθρακα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Σε ότι αφορά τον εγχώριο λιγνίτη, το στρατηγικό εθνικό καύσιμο, η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί για την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την εξάντλησή τους με τη δημιουργία νέων σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα