MH ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ προσφορά στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 64% του χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνα υπέβαλε σήμερα η ΕΧΑΕ, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΧΑ., Σπύρος Καπράλος μιλώντας στο 6ο Banking Forum του Economist.
Στο εν λόγω χρηματιστήριο είναι εισηγμένες περίπου 130 επιχειρήσεις είναι με συνολική χρηματιστηριακή αξία 20,4 δισ. ευρώ.
Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε επίσης στο όραμα μας ενοποιημένη κεφαλαιαγοράς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η οποία θα παρέχει λειτουργική ανεξαρτησία για όλα τα χρηματιστήρια τα οποία θα συμμετέχουν σ΄ αυτή.
Τόνισε ακόμη ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ και πως η ελληνική κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον στόχο εξαγοράς από ξένο χρηματιστήριο.
Το στρατηγικό πλάνο της ΕΧΑΕ, πρόσθεσε ο κ. Καπράλος, προχωρεί κανονικά και προβλέπει:
• την ενδυνάμωση της αγοράς με την προσφορά νέων και την βελτίωση των υφιστάμενων προϊό́ντων και υπηρεσιών.
• τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας του Ομίλου και, τέλος,
• τη συνεργασία με άλλες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά την MiFID, o πρόεδρος του Χ.Α. είπε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω ευρωπαϊκή οδηγία αποσκοπεί να επιφέρει περισσότερες αλλαγές στη λειτουργία των κεφαλαιαγορών απΆ όσες έχουμε δει συνολικά μέχρι σήμερα στην ιστορία των αγορών.
Ακρογωνιαίος λίθος των αλλαγών αυτών είναι η δυνατότητα εσωτερικοποίησης των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς να περνούν απαραίτητα μέσα από τα Χρηματιστήρια. Με απλά λόγια, τελειώνει το «μονοπωλιακό» καθεστώς
που υπήρχε μέχρι σήμερα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας από την άλλη, που υπεγράφη πριν από δεκαπέντε μήνες στις Βρυξέλλες,
είναι μια οικιοθελής συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και Αποθετηρίων, που
στόχο έχει να απελευθερώσει τις χρεώσεις, να καταργήσει τις σταυροειδείς επιδοτήσεις και να
επιτρέψει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Αποθετηρίων.
Για τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, συμπλήρωσε ο κ. Καπράλος, η ζωή αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη και απαιτητική, αλλά και να προσφέρει ευκαιρίες σε αυτούς που είναι ικανοί να τις εκμεταλλευτούν.
Από την μια μεριά, όπως η τηλεπικοινωνιακή αγορά παλαιότερα άνοιξε και έγινε πιο ανταγωνιστική, έτσι και τα χρηματιστήρια θα πρέπει να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, ταχύτερα και φθηνότερα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος. Μόνο οι χρηματιστηριακοί οργανισμοί που επενδύουν στις υποδομές τους, κυρίως τις τεχνολογικές, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη ανάπτυξη των νέων προϊόντων θα επιβιώσουν στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, ο οποίος συνοψίζεται σε τρείς βασικές περιοχές:
• Οι εκδότες έχουν πλέον πολλές επιλογές για την αγορά στην οποία θα διαπραγματεύονται,
• Οι επενδυτές αναζητούν συνεχώς νέες επενδυτικές επιλογές, και
• Οι ενδιάμεσοι αναζητούν επιλογές για τη μείωση του κόστους εκτέλεσης των συναλλαγών.