Σπ. Φιλάρετος: Ποιες αλλαγές επιφέρει η MiFID

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 15:08
UPD:16:33

Με τη MiFID επήλθαν τέσσερις βασικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Κεφαλαιαγορών, δήλωσε κατά την ομιλία του στο 6ο Banking Forum του Economistο κ. Σπύρος Φιλάρετος, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής που αναφέρεται στο δ.σ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών:

"Πρώτον, διευρύνθηκε τόσο το φάσμα των επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που απολαμβάνουν αμοιβαίας αναγνωρίσεως, όσο και των χρηματοπιστωτικών μέσων, η παροχή των επενδυτικών υπηρεσιών επί των οποίων επιτρέπει την αμοιβαία αναγνώριση.

Καθιερώθηκαν δύο νέες επενδυτικές υπηρεσίες, η παροχή επενδυτικών συμβουλών και η εκμετάλλευση πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεως και επίσης στην έννοια των χρηματοπιστωτικών μέσων εντάχθηκαν τα παράγωγα μέσα επί εμπορευμάτων και τα παράγωγα μέσα για μετακύλιση πιστωτικού κινδύνου.

Δεύτερον, καταργήθηκε ο κανόνας της συγκέντρωσης των συναλλαγών σε οργανωμένη αγορά, αναφορικά με τις ρυθμιζόμενες αγορές, τους πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης και τη συστηματική εσωτερικοποίηση.

Για τα Χρηματιστήρια η κατάργηση του κανόνα συγκεντρώσεως συνεπάγεται όπως είναι λογικό την είσοδο νέων παικτών, τη διαμόρφωση νέων συνεργασιών, μείωση τιμών ενδεχομένως και ενοποίηση αγορών για επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Για τα πιστωτικά ιδρύματα η κατάργηση του κανόνα συγκέντρωσης τους δίνει την ευκαιρία να παρέχουν τις υπηρεσίες των πολυμερών μηχανισμών διαπραγμάτευσης και να προχωρήσουν στη συστηματική εσωτερικοποίηση, αλλά επίσης τους δίνει και τη δυνατότητα να διευρύνουν τις επενδυτικές υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή παρέχουν.

Με τη MiFID επιβλήθηκαν επίσης κάποιες πρόσθετες υποχρεώσεις αναφορικά με τις οργανωτικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, τους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας που ισχύουν και πρέπει να τηρούνται και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η περίφημη βέλτιστη εκτέλεση των εντολών των πελατών και οι απαιτήσεις διαφανείας των συναλλαγών.

Και τέλος, είναι πολύ σημαντική η διάκριση που καθιέρωσε η MiFID μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών στους οποίους παρέχεται απόλυτη προστασία, των επαγγελματιών επενδυτών στους οποίους παρέχεται περιορισμένη προστασία και των επιλέξιμων αντισυμβαλλομένων στους οποίους δεν παρέχεται σχεδόν καμία προστασία".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα