Nέο γύρο συγχωνεύσεων στις τράπεζες “βλέπει” ο Αντ. Καμινάρης

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 18:36

Το μέγεθος των ελληνικών τραπεζών συνεχίζει να υπολείπεται σημαντικά από το αντίστοιχο των πιστωτικών ιδρυμάτων που εδρεύουν στην Ευρώπη ή και στον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο κ. Αντώνιος Καμινάρης, α΄ αντιπρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καμία ελληνική τράπεζα δεν συμπεριλαμβανόταν στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου και μόνο δύο συμπεριλαμβάνονταν στις 100 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές.

Έτσι, όπως είπε, είναι πολύ πιθανό ως απαραίτητο, να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων, εξαγορών στο άμεσο μέλλον.

Η γεωπολιτική θέση και η οικονομική κατάσταση της χώρας μας, καθιστά την τραπεζική μας αγορά, από τη μία πλευρά οδηγό για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και από την άλλη, προτιμητέο συνεργάτη για τις περιφερειακές τράπεζες, πρόσθεσε.

Στον εξωτερικό τομέα (της ευρύτερης Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης), όπως είπε ο κ. Καμινάρης, είναι σαφές ότι εμείς δημιουργούμε τα γεγονότα, κάτι που έγινε ακόμα πιο επίκαιρο τον τελευταίο καιρό με την εξαγορά της Τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.

Στον εσωτερικό τομέα, οι κατευθύνσεις μπορεί να είναι μόνο δύο. Είτε θα υπάρξουν εξαγορές – συγχωνεύσεις από τις μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες προς τις μικρότερες, είτε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού θα εξαγοράσουν τις δικές μας, οι οποίες και θα παίξουν με τη σειρά τους το ρόλο που παίζουν οι περιφερειακές τράπεζες για τις δικές μας. Γενικότερα, λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης οι Ελληνικές τράπεζες απολαμβάνουν υψηλή κερδοφορία, υπογράμμισε ο κ. Καμινάρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα