Επιστροφή σε αρνητικό έδαφος

Οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δεν διασκέδασαν τους φόβους για την οικονομία
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ διατυπώσεις της ΕΚΤ ενίσχυσαν μεν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων εντός του έτους, δεν ήταν όμως αρκετές να διασκεδάσουν τους φόβους των Ευρωπαίων επενδυτών για σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου να επιστρέψουν σε αρνητικό έδαφος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο, οι επενδυτές -αν και εμφανίστηκαν αρχικά νευρικοί- αποφάσισαν τελικά να προσπεράσουν τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και τα δυσοίωνα μηνύματα από την αγορά κατοικιών, στρεφόμενοι στην αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street βρέθηκαν έτσι σε τροχιά ανάκαμψης μετά το απόγευμα. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης Dow Jones, S&P και Nasdaq παρουσίαζαν μετριοπαθή κέρδη, αν και το άνοιγμά τους ήταν αρνητικό.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης είχε μάλιστα διολισθήσει σε bear market, καθώς βρισκόταν 20% χαμηλότερα σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά. Η Cisco, αν και παρουσίασε υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη τετάρτου τριμήνου, ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς για κάμψη των τεχνολογικών δαπανών με τις απογοητευτικές προβλέψεις της για τις πωλήσεις το 2008. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε 7%.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τη Wal Mart, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις Ιανουαρίου ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,5%. Παρ' όλα αυτά, κυριάρχησε η «όρεξη» των επενδυτών για τις μετοχές που είχαν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Στη Γηραιά Ηπειρο το επενδυτικό κλίμα ήταν αρνητικό με το δείκτη FTSEurofirst 300 να κλείνει μειωμένος κατά 1,8%, στις 1.297,72 μονάδες. Μεταξύ των μετοχών που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα ήταν αυτές του τεχνολογικού τομέα, με αρνητική πρωταγωνίστρια την Infineon. Η γερμανική εταιρεία απώλεσε 14%, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.

Στους μεγάλους ηττημένους της χθεσινής συνεδρίασης περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, η GalxoSmithKline, η οποία είδε τη μετοχή της να βυθίζεται 7,6%.

Στις αγορές ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο είχε απώλειες 2,6%. Μειωμένος κατά 1,9% έκλεισε ο CAC στο Παρίσι, ενώ 1,7% υποχώρησε και ο DAX στη Φραγκφούρτη.

Στο Τόκιο ο Νikkei έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,82%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα