ΤHN απόφασή τους να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, να στηριχθούν τα Ταμεία, να βελτιωθούν οι συντάξεις και να αλλάξει η οικονομική πολιτική, θα υπογραμμίσουν οι εργαζόμενοι στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.
Η συνομοσπονδία διεκδικεί την καταβολή και εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του κράτους και των εργοδοτών, που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, τη σταδιακή επιστροφή καταληστευθέντων πόρων, με χρέωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων, που ωφελήθηκαν από τη λεηλασία αυτών των πόρων και τη δημιουργία, για αυτό το λόγο, Ειδικού Κοινωνικού Ασφαλιστικού Αποθεματικού με ειδική φορολόγηση της υψηλής κερδοφορίας, των χρηματιστηριακών πράξεων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλων δραστηριοτήτων.
Δομημένα ομόλογα
Ακόμη, την επιστροφή όλων των χρημάτων σε όλα τα Ταμεία που λεηλατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και απ' τα δομημένα ομόλογα, την πάταξη άμεσα της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων, οι οποίες μειώνουν συντάξεις και κατηγοριοποιούν τα δικαιώματα των εργαζομένων ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης.
Η ΓΣΕΕ ζητεί ακόμη κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη και 5 ημερομίσθια επικουρική σύνταξη, διατήρηση του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης. Υπεράσπιση βαρέων ανθυγιεινών, αναπηρικών συντάξεων, των δικαιωμάτων των γυναικών, 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, με πλήρη σύνταξη και κύρια σύνταξη στο 80% του μισθού και επικουρική σύνταξη τουλάχιστον στο 20%.
Αντιτίθεται στις υποχρεωτικές ενοποιήσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης. Εθελοντικές ενοποιήσεις Ταμείων, χωρίς συρρίκνωση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, ενώ διεκδικεί την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και του αναδιανεμητικού συστήματος όχι στο ατομικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ), η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, αφού η πρόταση του προέδρου της επιτροπής που διόρισε για κατάτμηση - διάσπαση - σε τέσσερις κατηγορίες των ΒΑΕ και σε επαναξιολόγηση ανά 5ετία, οδηγεί σε ακύρωση και, ουσιαστικά, κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, προσθέτοντας έως και 5 χρόνια επιπλέον εργασίας.
Η ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, καλεί τους εργαζομένους σε δυναμική και καθολική συμμετοχή στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης και στις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, στην κλιμάκωση με τις νέες απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την κοινωνική ασφάλιση, την εισοδηματική πολιτική, τις κοινωνικές υπηρεσίες και δαπάνες στο άμεσο επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, προχωρά από κοινού με τη ΓΣΕΕ στη συγκέντρωση της 15ης Φεβρουαρίου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης για το ασφαλιστικό και συγκαλεί το Γενικό της Συμβούλιο στις 22 του μηνός, για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.
Το ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, με δήλωσή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι δεν έγινε διάλογος από την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό που προωθεί, η υπουργός Απασχόλησης δεν παρουσίασε καμία πρόταση με πληρότητα συλλογιστικής ούτε ένα επιχείρημα στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των Ταμείων που επιθυμεί να ενοποιήσει.
Υπογραμμίζει ότι το ΤΕΕ τοποθετείται επί του ασφαλιστικού συστηματικά στη βάση τριών αξόνων. Του ελάσσονος, που αφορά τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, του μείζονος, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων, και επί των επιπτώσεων στην οικονομία συνολικά.
Διαβεβαιώνει κάθε πολίτη πως η συγκεκριμένη ενοποίηση είναι αρνητική και για τους τρεις άξονες και καλεί κάθε πολίτη, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, να μην παρασύρεται από συνειρμούς και συνθηματολογίες. Είναι γνωστή η τακτική να αντλούνται επιχειρήματα από συστήματα που έχουν, σε βάθος χρόνου, υπονομευθεί, προκειμένου να διαλυθούν ολοκληρωτικά.
Καλεί τον πρωθυπουργό να συνεκτιμήσει στην τοποθέτησή του, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, και τα εξής: «Οτι οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν καθολικά, απόλυτα, υπερκομματικά, αντίθετους τους επιστήμονες της χώρας. Οτι ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο ενεργή η συμμετοχή των μηχανικών στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματισθεί. Οτι μόνο από την πλευρά των φορέων, έχουν εκφρασθεί επιχειρήματα κατά της δεδομένης 'ενοποίησης'».
Εισοδηματικά
Η ΓΣΕΕ ζητεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις του 3% σε μισθούς και 3,5% για συντάξεις, που προβλέπει η κυβέρνηση, με πληθωρισμό 3,9%, οδηγούν σε νέα μείωση των εισοδημάτων και νέα λιτότητα.
Η ΓΣΕΕ διεκδικεί πραγματικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, τέτοιες που να ενισχύουν την αγοραστική μας δύναμη, μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα 15.000 ευρώ.
Επίσης, απαιτεί αυστηρό έλεγχο τιμών, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επίδομα θέρμανσης στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα (7ωρο πενθήμερο) και απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων.