Αλ. Κοντός: Δεν υπάρχει καρτέλ γάλακτος

Αύξηση επισκεπτών 25% στην 22η Agrotica
Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2008 14:01

ΘΕΤΙΚΑ διακείμενος δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 22ης AGROTICA, στην ικανοποίηση του αιτήματος των κτηνοτρόφων για κοινή τριμερή συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια, αναφορικά με την εξέταση της καταγγελίας των κτηνοτρόφων για συνέχιση της ύπαρξης «καρτέλ γάλακτος».

Έσπευσε, πάντως, να χαρακτηρίσει ως «πραγματικότητα» ότι «δεν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές» και ότι το υπουργείο διαπιστώνει μέσω του ΕΛΟΓ ότι οι τιμές στο αγελαδινό γάλα έχουν ανέβει σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ στο αιγοπρόβειο υπάρχει αύξηση, όχι όμως τέτοια που να ικανοποιεί τους παραγωγούς.

Υπάρχει, όμως, πάντοτε κατά τον κ. Κοντό, «από τη μια πλευρά μια ομάδα 7-8 βιομηχανιών και από την άλλη πλευρά ο μεγάλος πληθυσμός των κτηνοτρόφων μας» τους οποίους και προέτρεψε να οργανωθούν σε Ομάδες και Συνεταιρισμούς, προκειμένου να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές.

Νέα άτοκα δάνεια και πετρέλαιο

Παράλληλα, ο κ. Κοντός γνωστοποίησε ότι ήδη μελετάται Κοινή Υπουργική Απόφαση για έκδοση άτοκων δανείων και σε άλλους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ότι ήδη από τα 300 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει η Κυβερνητική Επιτροπή για τον ίδιο σκοπό έχουν απορροφηθεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Υπό εξέταση βρίσκεται, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κοντό και η παροχή «αγροτικού πετρελαίου» και στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να βοηθηθούν ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η έκθεση

Συνολική αύξηση επισκεπτών ύψους 25%, με εξαπλασιασμό των εμπορικών επισκεπτών, κατέγραψε κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της η 22η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA, η μεγαλύτερη διοργάνωση στη ιστορία του θεσμού με 1686 εκθέτες από 39 χώρες.

Το «παρών» έδωσαν συγκεκριμένα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της 22ης AGROTICA συνολικά 6.020 επισκέπτες, έναντι 4.833 επισκεπτών στην προηγούμενη διοργάνωση του 2006.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εμπορικών επισκεπτών, οι οποίοι ανήλθαν σε 2.743 καταγράφοντας εξαπλασιασμό σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα της προηγούμενης διοργάνωσης, και οι οποίοι προέρχονταν από την Ελλάδα και άλλες 16 χώρες και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Τουρκία και την Τσεχία.

Συνεργασία με Βουλγαρία και Σερβία

Η 22η AGROTICA αποτέλεσε και σημαντικό βήμα προώθησης της συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, καθώς στο πλαίσιο της Έκθεσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός, είχε συναντήσεις με τον Βούλγαρο Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ.κ. Nihat Kabil και τον Σέρβο Υπουργό Γεωργίας, Δασών και Προστασίας Περιβάλλοντος, κ. Slobodan Milosavijevic αντίστοιχα, καθώς και με αντιπροσωπεία του ρουμανικού υπουργείου Γεωργίας, Δασών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα την προώθηση της «άλλης γεωργίας».

Τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στην κατεύθυνση αυτή επεσήμαναν οι Υπουργοί Γεωργίας της Σερβίας και της Βουλγαρίας σε χαιρετισμούς που απηύθυναν από το βήμα των εγκαινίων της 22ης AGROTICA το βράδυ της Τετάρτης, όπως επίσης ο κ. Κοντός και ο Βούλγαρος ομόλογός του σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες.

Από πλευράς Σερβίας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κοντός, υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ελληνικού ελαιόλαδου, ρυζιού, φέτας, φρούτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, ενώ από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για σερβικά λιπάσματα και σόγια. Αντίστοιχα, από βουλγαρικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικό ρύζι, ελαιόλαδο και φρούτα και από ελληνικής για θέματα κτηνοτροφίας και επιστημονικής τεχνογνωσίας, ενώ επίσης ο κ. Κοντός και ο κ. Kabil συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της σηροτροφίας και μελισσοκομίας.

Β.Β.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα