Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη

Μεικτές τάσεις στη Wall Street
Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ΣE θετικό έδαφος επανήλθαν χθες οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν αγοραστικές ευκαιρίες έπειτα από την πτώση των προηγούμενων ημερών. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικράτησαν μεικτές τάσεις. Τα βαριά χαρτιά -και κυρίως οι τομείς που συνδέονται με την subprime κρίση- δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ πιο ανθεκτικές αποδείχθηκαν οι μετοχές τεχνολογίας. Μία περίπου ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης Dow Jones και S&P παρουσίαζαν απώλειες κοντά στο 0,7%, ενώ ο Nasdaq είχε οριακά κέρδη.

Το πράσινο φως από το Κογκρέσο στο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας δεν κατάφερε να απομακρύνει από τις σκέψεις των επενδυτών τον εφιάλτη της ύφεσης. Υπ' αυτές τις συνθήκες στο δείκτη S&P το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός τομέας με τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του να έχουν απώλειες κοντά στο 3%.

Ενας χρηματοπιστωτικός όμιλος, η American Express, ηγήθηκε της πτώσης και στον Dow Jones. Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές ήταν και η ΜΒΙΑ. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρείας ασφάλισης ομολόγων υποχωρούσε 2,6% μετά την πώληση μετοχών αξίας 1 δισ. δολαρίων για άντληση κεφαλαίων. Η εταιρεία πώλησε 82,3 εκατ. μετοχές σε discount στην τιμή κλεισίματος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν κέρδη στη χθεσινή συνεδρίαση, αν και ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με απώλειες περίπου 4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε κατά 0,5%, τερματίζοντας στις 1.303,33 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, υποχώρησε κατά 3,7%. Της χθεσινής ανόδου ηγήθηκε ο κλάδος τεχνολογίας, με τις Nokia και Ericsson να παρουσιάζουν κέρδη άνω του 3%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές συγκαταλέγονται και οι εταιρείες εκμετάλλευσης ορυχείων. Η μετοχή της Anglo America ενισχύθηκε 3,5%, ενώ της Rio Tinto κέρδισε 2,1%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν, ωστόσο, για ακόμη μία συνεδρίαση οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, με τις γαλλικές Credit Agricole και BNP Paribas να καταγράφουν απώλειες 4% και 2% αντίστοιχα.

Στις αγορές ανά την Ευρώπη τα υψηλότερα κέρδη παρουσίασε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος τερμάτισε ενισχυμένος κατά 1,1%. Ανοδο της τάξης του 0,5% είχε και ο DAX στη Γερμανία, ενώ στο Παρίσι ο CAC είχε απώλειες 0,3%. Σημαντικές απώλειες είχαν χθες τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε μειωμένος κατά 1,44%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα