Τρίτη ημέρα ανόδου για το αργό

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 07:40

ΑΝΟΔΙΚΑ για τρίτη κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά την απειλή του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες να σταματήσει της εξαγωγές στις ΗΠΑ σε αντίποινα της νομικής προσφυγής της Exxon Mobil Corp. και της δικαστικής απόφασης για το πάγωμα 12 δισ. δολ. από τον ενεργειακό τομέα της χώρας του.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τον «οικονομικό πόλεμο» η Βενεζουέλα θα σταματήσει τις εξαγωγές ωθώντας το πετρέλαιο στα 200 δολ. το βαρέλι», δήλωσε χθες ο Τσάβες κατά την εβδομαδιαία του ομιλία στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων την εβδομάδα που πέρασε μετά την ζημία σε αγωγό της Royal Dutch Shell Plc που μείωσε της εξαγωγές από τη Νιγηρία και τη Βόρεια Θάλασσα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 94 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 92,71 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:13 π.μ. στη Σιγκαπούρη, το αργό διαπραγματεύθηκε στα 92,11 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 3,66 δολ., ποσοστό 4,2%, φθάνοντας στα 91,77 δολ. το βαρέλι στις 8 Φεβρουαρίου, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 12 Δεκεμβρίου. Το πετρέλαιο υποχώρησε έως τα 86,24 δολ. το βαρέλι στις 7 Φεβρουαρίου καθώς το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη ημέρα ότι τα αποθέματα στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσαν άνοδο έως 79 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 92,73 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 10:05 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 92,29 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα