Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ η πλατίνα

Εξ αιτίας της μείωσης των προμηθειών και του αδύναμου δολαρίου
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 08:27

ΚΟΝΤΑ σε επίπεδα ρεκόρ διαπραγματεύθηκε η πλατίνα καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι προμήθειες από τη Νότια Αφρική ενδέχεται να υποχωρήσουν και οι επενδυτές τοποθέτησαν κεφάλαια σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής ως εξασφάλιση έναντι της υποχώρηση του δολαρίου. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός και το ασήμι.

Τα προβλήματα ηλεκτρικής ενεργείας έκλεισαν τα περισσότερα ορυχεία στη Νότια Αφρική, πηγή περίπου των 3/4 των παγκόσμιων προμηθειών πλατίνας στον κόσμο, για πέντε ημέρες τον περασμένο μήνα. Η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας της χώρας είπε στους μεγαλύτερους πελάτες της ότι δεν θα έχει αρκετή δυναμικότητα για να εγγυηθεί την επάρκεια ενεργείας έως το 2013.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1.892 δολ. η ουγγιά στις 9:55 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης μετά την αναρρίχησή της έως τα 1.892,50 δολ., κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 1.893 δολ. η ουγγιά που έκλεισε στις 8 Φεβρουαρίου. Το παλλάδιο για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε 0,5% υψηλότερα στα 441 δολ. η ουγγιά.

Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση στα 923,72 δολ. η ουγγιά και το ασήμι διαπραγματεύθηκε στα 17,20 δολ. η ουγγιά στις 10 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η παραγωγή πλατίνας μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 1999, σύμφωνα με την Johnson Matthey Plc το Νοέμβριο. Η Νότια Αφρική εξήγαγε 1,3% λιγότερη πλατίνα το 2007 μετά τα θανατηφόρα ατυχήματα που οδήγησαν σε κλείσιμο ορυχεία της Anglo Platinum Ltd. Οι προμήθειες από τη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πλατίνας στον κόσμο, αναμενόταν να μειωθούν κατά 7,9% το 2007, σύμφωνα με την Johnson Matthey.

Ο χρυσός για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο 5,5 δολ., ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 927,80 δολ. η ουγγιά στις 9:58 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Κλειστό είναι σήμερα το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Τόκυο (Tocom) λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα