Ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας των επιμελητηρίων

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 10:58

Τη θέσπιση του «Ενιαίου Κανονισμού Αρμοδιοτήτων και Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου Επιμελητηρίων» προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος.

Με το νέο «Κανονισμό» θεσπίζεται πλέον Ενιαίο Πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων όλης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η εσωτερική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, ρυθμίζονται θέματα διαδικασίας αλλά και καθορίζεται ο τρόπος λήψης αποφάσεων.

Η παρούσα Υπ. Απόφαση έρχεται σε εφαρμογή του νόμου 3419/2005 «Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.Μ.Η) και εκσυγχρονισμού της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας», (Φ.Ε.Κ 297/Α/6-12-2005).

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απόφασης:

ΘΕΜΑ : Ενιαίος Κανονισμός Αρμοδιοτήτων και Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Έχοντες υπόψη :

1.Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 3β του Νόμου 2081/1992 «Ρύθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων, τροποποίηση των διατάξεων του Νόμου 1712/87 για τον εκσυγχρονισμό των Επαγγελματικών Οργανώσεων των εμπόρων, βιοτεχνών και λοιπών επαγγελματιών και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 154/Α/10-9-1992), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Νόμου 3419/2005 «Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας», (Φ.Ε.Κ. 297/Α/6-12-2005).

2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 59/1996 «Σύσταση Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και καθορισμός αρμοδιοτήτων της» (ΦΕΚ 51/Α/06).

3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Π.Δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ.98/Α/2005).

4.Την υπ. αριθ. Δ15/Α/Φ19/19955/8-10-2007 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη και Γεώργιο Βλάχο (Φ.Ε.Κ. 1982/Β/9-10-2007).

5.Τα αριθμ. 3088/24-9-2007 και 332/21-1-08 έγγραφα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Εγκρίνουμε τον Ενιαίο Κανονισμό Αρμοδιοτήτων και Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων που έχει ως εξής :

¶ρθρο 1

Αρμοδιότητες – Εσωτερική λειτουργία

1) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης αυτού, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

2) Οι αρμοδιότητες και η εσωτερική λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου διέπονται από τις διατάξεις της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας, του παρόντος Ενιαίου Κανονισμού και από τις συναφείς διατάξεις της νομοθεσίας περί λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της διοίκησης, όπως ισχύουν κάθε φορά.

3) Η ρύθμιση θεμάτων διαδικασίας ή άλλων προβλημάτων, που ενδέχεται να ανακύψουν κατά τη διεξαγωγή των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο μπορεί να επιλύει άμεσα με απόφασή του κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.

¶ρθρο 2

Συγκρότηση

1) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου αποτελείται από αιρετά μέλη και από μη αιρετά μέλη ή άλλως μέλη εκ του Νόμου, που ορίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Νομοθεσία.

2) Τα αιρετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναδεικνύονται με εκλογές, η διαδικασία διεξαγωγής των οποίων ρυθμίζεται με ειδικές διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας Νομοθεσίας. Τα ως άνω μέλη έχουν δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αυτοπροσώπως με μία ψήφο έκαστο. Εκπροσώπηση ή αναπλήρωση με άλλα πρόσωπα, είτε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είτε όχι, απαγορεύεται.

3) Ο αριθμός των αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών στο Επιμελητήριο, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

4) Τα μη αιρετά μέλη ή μέλη εκ του Νόμου έχουν δικαίωμα να παρίστανται αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Ειδικότερα τυχόν μη πρόσκληση των μη αιρετών μελών σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου δε συνεπάγεται ακυρότητα των αποφάσεων αυτού.

5) Η Διοικητική Επιτροπή δικαιούται να καλεί πέραν των αιρετών μελών ή των μελών εκ του Νόμου, επιστήμονες, οικονομικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της έδρας του Επιμελητηρίου, προκειμένου να ομιλήσουν στη συνεδρίαση πάνω σε εξειδικευμένα θέματα για τα οποία απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, εφόσον κατά την κρίση της, η παρουσία τους θα συντελούσε στην αρτιότερη ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου.

¶ρθρο 3

Θητεία μελών

1) Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τετραετής, άρχεται δε με την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων της εκλογής έκαστου μέλους από την Εκλογική Επιτροπή και λήγει με τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

2) Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι επανεκλέξιμο για απεριόριστο αριθμό διαδοχικών ή μη θητειών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 11 του παρόντος Κανονισμού.

¶ρθρο 4

Σύγκληση

1) Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου με έγγραφη πρόσκληση, που υπογράφει ο Πρόεδρός της και η οποία κοινοποιείται στα μέλη του το αργότερο πέντε (5) ημέρες προ της συνεδρίασης.

2) Η πρόσκληση μπορεί, κατά την κρίση του Πρόεδρου, να γίνει και με τηλεομοιοτυπία ή με ηλεκτρονικό τρόπο ή με τηλεφώνημα, όπως επίσης και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον τούτο αποδεικνύεται με γραπτή βεβαίωση του αρμοδίου υπαλλήλου.

3) Η ως άνω προθεσμία είναι δυνατό να συντμηθεί μόνο λόγω κατεπείγοντος, η πρόσκληση όμως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι γραπτή και να βεβαιώνονται οι λόγοι που κατέστη η σύντμηση του χρόνου αναγκαία.

4) Στην πρόσκληση αναγράφονται τα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης, που προσδιορίζει η Διοικητική Επιτροπή.

5) Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι μόνο τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να συζητηθούν και θέματα εκτός ημερησίας διάταξης σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 7 του παρόντος Κανονισμού.

6) Μαζί με την πρόσκληση θα πρέπει να διαβιβάζεται προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κάθε άλλο πληροφοριακό υλικό (εισηγήσεις, έγγραφα, υπομνήματα κλπ.) σχετικό με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οποιοδήποτε άλλο κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα, είναι δυνατό να διανέμεται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου λίγο πριν τη συνεδρίαση.

7) Ο τόπος και ο χρόνος των συνεδριάσεων αποφασίζεται από τη Διοικητική Επιτροπή. Για κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο έχει τη μόνιμη κατοικία -έδρα του σε νησί, εκτός της έδρας του Επιμελητηρίου, καταβάλλονται, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οδοιπορικά έξοδα για τις μετακινήσεις τους στην έδρα του Επιμελητηρίου καθώς και δαπάνες διανυκτέρευσης, προκειμένου να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.

¶ρθρο 5

Συνεδριάσεις

1) Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες.

2) Οι τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται δημόσια και μια φορά κάθε μήνα εκτός του μηνός Αυγούστου. Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο είναι δυνατό να συνεδριάσει και κατά τον μήνα αυτόν.

3) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται κατά τη συνηθισμένη απαρτία και πλειοψηφία, επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίασης χωρίς δημοσιότητα.

4) Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου γίνονται εφόσον αυτό ζητηθεί εγγράφως από τα δύο πέμπτα (2/5) του συνόλου των μελών του. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής υποχρεούται όπως εισάγει αμέσως το αίτημα στην Διοικητική Επιτροπή, η οποία οφείλει μέσα σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή του αιτήματος, να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

5) Στην αίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση αυτού σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρέπει να αναφέρονται ειδικώς και με την πρέπουσα σαφήνεια τα προς συζήτηση θέματα, άλλως τα θέματα συζητούνται στην επόμενη τακτική συνεδρίαση.

6) Πρόεδρος όλων των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής, ο οποίος αναπληρώνεται στη θέση του αυτή, όταν κωλύεται ή είναι απών, κατά σειρά από τους Α' και Β' Αντιπροέδρους της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου.

7) Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από απόφασή του, είναι δυνατό να συνεδριάσει και με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη), σύμφωνα με εκδοθησόμενη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στην οποία θα καθορίζονται ο τόπος της συνεδρίασης, ο τρόπος της διαπίστωσης της απαρτίας, η διασφάλιση της μυστικότητας της συνεδρίασης, ο τρόπος της τήρησης των πρακτικών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

¶ρθρο 6

Απαρτία – Πλειοψηφία – Λήψη αποφάσεων

1) Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει νόμιμα όταν στη σύνθεσή του μετέχει το ήμισυ πλέον ενός των αιρετών μελών του (απαρτία). Η απαρτία πρέπει να υπάρχει σε ολόκληρη τη διάρκεια της τακτικής ή έκτακτης συνεδρίασης.

2) Αν κατά την πρώτη συνεδρίαση διαπιστωθεί έλλειψη απαρτίας, το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται εκ νέου σε συνεδρίαση το νωρίτερο μετά από είκοσι τέσσερις (24) ώρες και εντός οκτώ (8) ημερών στον ίδιο τόπο και κατά τον ίδιο χρόνο, με τα ίδια θέματα ημερήσιας διάταξης. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, υπάρχει απαρτία αν μετέχει στη σύνθεση τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνόλου των αιρετών μελών του, άλλως η συνεδρίαση ματαιώνεται και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εισάγονται στην επόμενη τακτική συνεδρίαση.

3) Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, κατ' εξαίρεση δε στις ειδικές περιπτώσεις που αναφέρει ο νόμος, με αυξημένη πλειοψηφία, και με ανάταση του χεριού ή με ονομαστική κλήση.

4) Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει πάντοτε η ψήφος του Προέδρου, ή του αναπληρούντος αυτόν Αντιπροέδρου. Τα μέλη που απέχουν από την ψηφοφορία ή δίνουν λευκή ψήφο θεωρούνται απόντα και η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των υπολοίπων.

5) Προκειμένου για προσωπικής φύσεως ζητήματα ή για την εκλογή προσώπων ή για ζητήματα παροχής εμπιστοσύνης ή απαλλαγής από ευθύνη, η απόφαση είναι δυνατό να λαμβάνεται με μυστική δια ψηφοδελτίων ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας και μόνο στην περίπτωση αυτή, η πρόταση απορρίπτεται.

6) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν δικαιούται να ψηφίσει αν η απόφαση αφορά την επιχείρηση δικαιοπραξίας ή την έγερση ή κατάργηση δίκης μεταξύ του Επιμελητηρίου και του ίδιου ή συζύγου του ή εξ αίματος συγγενούς του έως και του τρίτου βαθμού.

7) Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ισχύουν μέχρις ανακλήσεώς των με νεώτερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

¶ρθρο 7

Διαδικασία κατά την συνεδρίαση

1) Κατά την είσοδο στην αίθουσα συνεδριάσεως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ανακοινώνουν στο Γραμματέα την προσέλευσή τους για την καταχώριση της παρουσίας τους στα πρακτικά.

2) Με την έναρξη της συνεδρίασης ο Γραμματέας διαβάζει τον κατάλογο των παρευρισκομένων, που έχει προκύψει από την καταγραφή κατά την είσοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και στη συνέχεια επικυρώνονται, μετά από συζήτηση, τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης.

3) Ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη και λήξη των συνεδριάσεων, διευθύνει τις εργασίες και φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου και την εύρυθμη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου.

4) Η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης γίνεται κατά την σειρά εγγραφής αυτών στην ημερήσια αυτή διάταξη. Παρέκκλιση από τη σειρά αυτή είναι επιτρεπτή μόνο για σπουδαίο λόγο και εφόσον ζητηθεί από τον Πρόεδρο ή από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο τελικά θα αποφασίσει.

5) Οι τοποθετήσεις των μελών επί των θεμάτων γίνονται μόνο μετά από άδεια του Προέδρου και κατά την σειρά της εγγραφής τους στον κατάλογο ομιλητών, που συντάσσει ο Γραμματέας, μετά την εισήγηση κάθε θέματος. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζεται ο χρόνος ομιλίας των εισηγητών των θεμάτων και των τοποθετήσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

6) Θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, μπορούν κατ’ εξαίρεση να συζητηθούν μετά από πρόταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, αν είναι παρόντα όλα τα αιρετά μέλη και συμφωνούν για τη συζήτησή τους, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Όσα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης δεν συζητηθούν, παραπέμπονται για συζήτηση στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, ως θέματα της ημερήσιας διάταξης.

7) Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου οφείλει να σέβεται και να εφαρμόζει τον παρόντα Κανονισμό όπως επίσης και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του Προέδρου. Ο Πρόεδρος, σε περίπτωση διατάραξης της ηρεμίας της συνεδρίασης έχει το δικαίωμα να κηρύξει ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

8) Αν κάποιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου φρονεί ότι κάποιος συνάδελφος του παραβιάζει τον Κανονισμό, δεν επιτρέπεται να κάνει απ' ευθείας παρατήρηση προς το παρεκτρεπόμενο μέλος, αλλά οφείλει να απευθυνθεί προς τον Πρόεδρο.

9) Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα ως διευθύνων την όλη συζήτηση, να ανακαλέσει στην τάξη το παρεκτρεπόμενο μέλος, να του αφαιρέσει τον λόγο, ή να τον αποκλείσει από την υπόλοιπη συνεδρίαση, εάν κρίνει αυτό αναγκαίο. Ειδικότερα σε περιπτώσεις αναταραχής ο Πρόεδρος μπορεί να προβαίνει σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

¶ρθρο 8

Δημοσιότητα

1) Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δημόσιες, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 5 του παρόντος Κανονισμού.

2) Μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι δυνατόν να μη δημοσιεύεται τμήμα των πρακτικών ή και να μην επιτραπεί η δημόσια συζήτηση σε ορισμένα θέματα ημερήσιας διάταξης.

3) Στην τελευταία αυτή περίπτωση παρίστανται μόνο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Διοικητικός Προϊστάμενος (Διευθυντής), ενώ η αίθουσα συνεδριάσεων εκκενώνεται από κάθε τρίτο.

¶ρθρο 9

Υποχρεώσεις Μελών

1) Η υπηρεσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τιμητική και άμισθη.

2) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι υποχρεωμένα να παρίστανται ανελλιπώς στις συνεδριάσεις αυτού. Σε περίπτωση κωλύματος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποχρεούνται να ενημερώσουν για τον λόγο της απουσίας τους, με οποιονδήποτε τρόπο και πριν από τη συνεδρίαση, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Δικαιολογημένη θεωρείται η απουσία, για λόγους ανωτέρας βίας ή εφόσον το μέλος ασθενεί ή βρίσκεται εκτός έδρας ή επικαλείται επαγγελματικό ή προσωπικό λόγο.

3) Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ευθύνεται έναντι του Επιμελητηρίου εφόσον με ενέργειές του ή με παραλείψεις του προκάλεσε ζημία σε αυτό ή στα οικονομικά του συμφέροντα.

4) Απαγορεύεται σε κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου να απασχολεί το Επιμελητήριο ή τις Υπηρεσίες του με προσωπικές του επιδιώξεις.

¶ρθρο 10

Πρακτικά

1) Για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου τηρούνται πρακτικά από τον οριζόμενο Γραμματέα και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους κατά περίπτωση.

2) Στα πρακτικά αναγράφονται τα ονόματα των παρόντων, των δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα απόντων, ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης ως και οι διεξαχθείσες συζητήσεις μετά των αποφάσεων επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Στα πρακτικά επίσης καταχωρίζονται οι τυχόν γνώμες της μειοψηφίας και σε περίπτωση φανερής ψηφοφορίας και τα ονόματα των μειοψηφισάντων.

¶ρθρο 11

Αναπλήρωση και Έκπτωση μελών

1) Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εκπίπτει αυτοδίκαια της θέσης του ή του αξιώματος του εφόσον απουσιάζει αδικαιολόγητα, σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος, πέραν των πέντε (5) συνεχών συνεδριάσεων ή εφόσον απωλέσει την ιδιότητα του εκλογέα ή του εκλόγιμου, για τους λόγους που προβλέπονται στο νόμο. Το Διοικητικό Συμβούλιο εκδίδει σχετική διαπιστωτική πράξη κατά την πρώτη συνεδρίασή του μετά τη συνδρομή του λόγου έκπτωσης.

2) Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να καλεί το μέλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τέσσερεις (4) συνεχείς συνεδριάσεις του, όπως υποβάλει γραπτώς τις απόψεις του σχετικά με το αδικαιολόγητο των απουσιών του εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη της κλήσης και πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. ¶λλως και σε περίπτωση που το μέλος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου η έκπτωση ενεργείται κατά τα προαναφερθέντα.

3) Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την έκπτωση μέλους είναι τελεσίδικη.

4) Θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που κενώθηκε συμπληρώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο.

5) Η επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρωση των ως άνω θέσεων ανήκει στον Πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής.

¶ρθρο 12

Ερωτήματα και Αναφορές

1) Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει το δικαίωμα να υποβάλλει γραπτά ερωτήματα προς τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου για κάθε επιμελητηριακό θέμα και για θέματα αρμοδιότητας Επιτροπών, τις οποίες δύναται να συγκροτεί ή στις οποίες δύναται να συμμετέχει το Επιμελητήριο. Τα ερωτήματα θα πρέπει να υποβάλλονται μετά την ανάπτυξη του θέματος, στο οποίο αφορούν τα ερωτήματα. Επί των ερωτημάτων αυτών απαντά ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής, ή ο αρμόδιος εισηγητής προκειμένου για Ειδική Επιτροπή, είτε αμέσως είτε κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

2) Κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αναφορές, υπομνήματα και προτάσεις σχετικά με κάθε θέμα που ενδιαφέρει τον Επιμελητηριακό θεσμό. Σε κάθε τέτοιο έγγραφο πρέπει να μνημονεύεται κατά τρόπο σαφή το θιγόμενο θέμα και η προτεινόμενη λύση. Στη συνέχεια η Διοικητική Επιτροπή δίνει είτε η ίδια απάντηση στο θιγόμενο θέμα είτε το φέρνει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς συζήτηση, αν πρόκειται για θέμα ιδιαίτερης σημασίας.

3) Τέλος, κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει το δικαίωμα να προτείνει θέματα για συζήτηση ενώπιον αυτού, τα οποία θα συζητούνται στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο εφόσον αυτά γνωστοποιούνται στην Διοικητική Επιτροπή οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες προ της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Τα θέματα πρέπει να είναι σαφή και ορισμένα και να αναφέρονται στην γενικότερη Επιμελητηριακή δράση.

¶ρθρο 13

Τροποποίηση του Κανονισμού

Η τροποποίηση του παρόντος Κανονισμού είναι δυνατό να λάβει χώρα οποτεδήποτε μετά από γνώμη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων μελών αυτής. Τα συγκεκριμένα σημεία προσθήκης, τροποποίησης ή μεταβολής των όρων του παρόντος Κανονισμού πρέπει να έχουν γνωστοποιηθεί στα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης ένα μήνα προ της σχετικής συνεδρίασης. Η γνώμη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων διαβιβάζεται στον Υπουργό Ανάπτυξης για την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα