Τελική αναμέτρηση για το ασφαλιστικό

Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 16:44
UPD:18:01

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία για τη λύση του ασφαλιστικού μπαίνει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, η οποία αναμένεται ταραγμένη λόγω της πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και άλλες εργατικές ενώσεις την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού την Παρασκευή στη Βουλή, αφού η αρμόδια υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ολοκλήρωσε το γύρο επαφών με τους ενδιαφερόμενους φορείς την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, αντιδρούν στα όσα έχουν ακούσει μέχρι στιγμής από πλευράς κυβέρνησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την προώθηση μέτρων που θα θίξουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις τους.

Σε ό,τι αφορά τις μεθαυριανές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των εργαζομένων να κρίνουν το πως θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους για ένα θέμα, που είναι σε εξέλιξη, με την προϋπόθεση ότι κανείς δεν πρέπει να καταφεύγει σε βία.

Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι έλληνες έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε εύλογο χρόνο θα έρθει το ν/σ προς ψήφιση.

Για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά είπε ότι αυτό είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και μετά από επόμενο ερώτημα είπε ότι η επιλογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι και βασική και κεντρική και αποτελεί προτεραιότητα, όπως είπε πεί η ΝΔ από την προεκλογική περίοδο.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός είναι ανακόλουθος,δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τα τρία "δεν" θα τηρήσει μόνο το ένα,ο κ.Αντώναρος είπε ότι ούτε ο πρωθυπουργός,ούτε η κυβέρνηση είναι ανακόλουθοι και τόνισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ισχύουν στο ακέραιο. Σε επόμενη ερώτηση αν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας είπε πως ήταν σαφής σ'αυτό που μόλις είχε πει.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις την Τετάρτη

Με προβλήματα θα γίνονται οι μετακiνήσεις με όλα τα μέσα μεταφοράς μεθαύριο Τετάρτη, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε Μετρό Ηλεκτρικό και Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00 π.μ και από τις 16:00 έως τη λήξη της βάρδιας (δηλ. ώρες λειτουργίας από 10:00 - 16:00) προκειμένου να διευκολύνουν τους απεργούς που επιθυμούν να προσέλθουν στο Συλλαλητήριο στο Πεδίον του ¶ρεως.

Τα τρόλεϊ θα ακινητοποιηθούν από τις 11:00 έως τις 16:00, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕ προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Σε 24ωρη γενική απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στις ακτοπλοϊκές και τις αεροπορικές συγκοινωνίες. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία από τις 12 το βράδυ της Τρίτης έως τις 12 το βράδυ της Τετάρτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός για 24 ώρες για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ του ΤΕΕ των επιστημονικών φορέων και των δημοσιογράφων θα γίνει στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του ¶ρεως, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου θα επιδοθεί το ψήφισμα των απεργών.

ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή της στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και άλλες εργατικές ενώσεις για την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ. Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξήγγειλε εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το ασφαλιστικό, από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου.

Δημιουργία τεσσάρων έως έξι ασφαλιστικών ταμείων

Στη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη δημιουργία περίπου τεσσάρων με έξι κύριων ασφαλιστικών φορέων προσανατολίζεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters- η κυβέρνηση Καραμανλή, στο πλαίσιο των ευρύτερων σχεδίων για μεταρρυθμίσεις στον ασφαλιστικό τομέα.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας προβλέπεται ότι θα καταρρεύσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, όμως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση «σκοντάφτουν» σε απεργιακές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, θα δημιουργήσουμε τέσσερα με έξι κύρια ταμεία, στα οποία θα συγχωνευθούν όλα τα υπάρχοντα ταμεία, όπως και περίπου τέσσερα επικουρικά ταμεία», τόνισε αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Reuters, ο οποίος όμως προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ο ακριβής αριθμός των ταμείων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Με βάση τις πληροφορίες, τα νέα σχέδια για το ασφαλιστικό περιλαμβάνουν και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων. «Σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες πρόωρης συνταξιοδότησης, τα όρια ηλικίας θα αυξηθούν στα 60 έτη. Αυτό όμως δεν θα γίνει ξαφνικά, αλλά σταδιακά», κατέληξε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι το γενικό όριο ηλικίας -65 για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες- δεν πρόκειται να αλλάξει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα