Ιδρύεται Ελληνο-ρωσικο Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων

Ικανοποίηση Μόσχας για την «αισθητή πρόοδο» στις ελληνορωσικές σχέσεις
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 21:41

Την ικανοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης για την αισθητή πρόοδο στις ελληνορωσικές σχέσεις και τις διμερείς ανταλλαγές εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Αλεξέι Γκορντέεφ, με την ιδιότητά του ως συμπρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα έχω τη δυνατότητα να γνωριστώ με τον νέο ομόλογό μου, τον κ. Δούκα και να συνεχίσουμε την πολύ καλή συνεργασία, που είχαμε με τον κ. Στυλιανίδη», είπε ο κ. Γκορντέεφ σε ανταποκριτές ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «την πλησιέστερη για τη Ρωσία ευρωπαϊκή χώρα».

Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει στην Αθήνα το τριήμερο 18-20 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθούν από ρωσικής πλευράς πολλές επιχειρήσεις, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Εκπροσωπώντας τη ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο πρώτος αντιπρόεδρός της Αλεξάντρ Μούριτσεφ αναμένεται κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διυπουργικής να υπογράψει με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών την ίδρυση Ελληνο-ρωσικού Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων.

Ερωτηθείς για τους τομείς συνεργασίας με προοπτική ο Ρώσος υπουργός κατονόμασε τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών και την αξιοποίηση ελληνικής τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη των ξενοδοχειακών υποδομών στο ρωσικό Νότο και τον Εύξεινο Πόντο, περιφέρεια που αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, ενόψει και της διοργάνωσης της Χειμερινής Ολυμπιάδας του 2014 στο θέρετρο του Σότσι.

«Γνωρίζουμε ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι η πατρίδα των Ποντίων Ελλήνων, ας έρχονται λοιπόν να την βλέπουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκορντέεφ, εκφράζοντας την επιθυμία να αναπτυχθεί και προς τη Ρωσία η ροή Ελλήνων τουριστών.

Αναφερόμενος στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, ο κ. Γκορντέεφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται «όχι απλώς να πουλά αργό πετρέλαιο, αλλά και να συμμετάσχει σε κοινές επιχειρήσεις με Έλληνες στον τομέα αυτό».

Με ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά λόγια ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ιδιαιτέρως των γαλακτομικών, «τα οποία έχω την ευκαιρία να δοκιμάζω όταν σχεδόν κάθε χρόνο κάνω τις διακοπές μου στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για δυνατότητες συνεργασίας και εκμετάλλευσης της ελληνικής τεχνογνωσίας ειδικά σε τομείς όπως η επεξεργασία προϊόντων από αιγοπρόβατα.

«Στα φρούτα και το κρασί θα είμαστε πάντοτε καταναλωτές και οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν αδιάλειπτα να εργάζονται στις ρωσικές αγορές», σημείωσε ο κ. Γκορντέεφ, σχολιάζοντας τις δυνατότητες συμμετοχής Ελλήνων οινοποιειών στην αναγέννηση της οινοποιείας στη Νότια Ρωσία και σε περιφέρειες όπου παραδοσιακά διαβιούν Έλληνες ομογενείς.

Μιλώντας ειδικά για την ελληνική ομογένεια στη Ρωσία είπε ότι χάρη και στην προσωπική του σχέση με επιφανείς εκπροσώπους της, που θα συμμετάσχουν και στην επικείμενη αποστολή, είχε ο ίδιος εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει από ρωσικής πλευράς την προεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής, αλλά και να προεδρεύσει του Ιδρύματος «Θεόδωρος Ουσακόφ», που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα