Αυστραλία: Μείωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 08:37

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2001 υποχώρησε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία, καθώς αυξήθηκαν τα διατραπεζικά επιτόκια και το Χρηματιστήριο έκανε την χειρότερη έναρξη μέσα σε 20 χρόνια.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε 9 μονάδες στο -4 από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την έρευνα της National Australia Bank Ltd. σε περίπου 400 εταιρείες, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης κάτω από το μηδέν καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερβαίνουν τους αισιόδοξους για βελτίωση.

Ο αρνητικός δείκτης εμπιστοσύνης για πρώτη φορά σε έξι χρόνια καταδεικνύει ότι η επί 16 χρόνια οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας θα περιοριστεί.

Η Reserve Bank αύξησε στις 5 Φεβρουαρίου τα επιτόκια στο 7% μετά από αυξήσεις στις οποίες προχώρησε τον Αύγουστο και το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους. Χθες η τράπεζα, στην τριμηνιαία της έκθεση, ανέφερε ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού για να ελέγξει τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2%, στο 3%.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 90,38 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:32 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 90,36 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων διετούς διάρκειας υποχώρησε 2 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στο 6,81%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα