Αυξήσεις 15% στα αυτοκίνητα ζητούν άμεσα οι ασφαλιστικές

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 09:59

ΖΗΤΗΜΑ άμεσων αυξήσεων στα ασφάλιστρα του κλάδου Αυτοκινήτου - κατά 15% σε μέσα επίπεδα, θέτουν κορυφαία στελέχη της αγοράς, επισημαίνοντας ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις σε αποθέματα βάσει του νέου Κανονισμού που θα θεσπίσει η Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, υποχρεώνει κυρίως τις εταιρείες χαμηλού κόστους σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για την ασφαλιστική Βιομηχανία, δεδομένης της υποχρέωσης που θα έχουν οι εταιρείες για την ταυτόχρονη κάλυψη εκκρεμοτήτων στα αποθέματα των χρήσεων 2007 και 2008.

Η «Ν» έχει ήδη γράψει ότι η εποπτική αρχή διαμορφώνει τις ημέρες αυτές το τελικό κείμενο του Κανονισμού για την κάλυψη των αποθεμάτων στις ασφαλίσεις Ζημιών, σύμφωνα με το οποίο τα αποθέματα θα υπολογίζονται ανά τρίμηνο και όπως αναφέρουν νεώτερες πληροφορίες η αρχική πρόταση προβλέπει ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να καλύπτονται στις επόμενες 30 ημέρες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή Εποπτείας μελετά το ενδεχόμενο οι αποκλίσεις στα αποθέματα να προσδιορίζονται εντός 20ημέρου από τη λήξη του κάθε τριμήνου και μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, δηλαδή εντός μηνός από τη λήξη του τριμήνου, να καλύπτονται οι όποιες διαφορές.

Οι ασφαλιστές από την πλευρά τους θεωρούν πολύ αυστηρό το μέτρο αυτό, ενώ ορισμένοι αντιπροτείνουν η κάλυψη των αποθεμάτων να γίνεται στη λήξη του επόμενου τριμήνου και όχι σε διάστημα 30 ημερών.

Όπως και να έχει πάντως, η αγορά εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο, αφού, ειδικότερα φέτος, παράλληλα με τα τρίμηνα της χρήσης 2008, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κληθούν να ρυθμίσουν και τις διαφορές στα αποθέματα του 2007.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η Εποπτική Αρχή σκέπτεται να ζητήσει από την αγορά η κάλυψη των όποιων υποχρεώσεων της περυσινής χρήσης να γίνει στη λήξη του α' εξαμήνου του 2008, αντί του Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο.

Πάντως οι ασφαλιστές εκτιμούν ότι αν η Εποπτική Αρχή επιμείνει σε πολύ αυστηρή πολιτική σε ό,τι αφορά την τήρηση των αποθεμάτων των ετών 2007 και 2008, θα προκαλέσει κραδασμούς στον κλάδο, από τους οποίους προβλήματα θα αντιμετωπίσουν κατά βάσει οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και κυρίως τα μικρά εταιρικά σχήματα, πολλά από τα οποία θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με τη διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, ζητήθηκε από τον επόπτη η καθιέρωση αυστηρών ελέγχων για τον περιορισμό του φαινομένου της υποαποθεματοποίησης, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και στο 40%, κυρίως λόγω της μη έγγραφης ασφαλιστηρίων συμβολαίων στα βιβλία ασφαλιστικών εταιρειών.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα