Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ενέκρινε η Κυβερνητική

Θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 14:33
UPD:16:11

ΔΕΣΜΗ μέτρων και δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

«Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε για τον καταναλωτή, ιδιαίτερα για τους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτούς που έχουν την αδυναμία, μια καλύτερη λειτουργία στην αγορά, με έναν υγιέστερο ανταγωνισμό, στην οποία θα διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών με ασφάλεια και σε προσιτές τιμές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι τα επιμέρους μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες λεπτομερώς και θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς.

Ο κ. Φώλιας ανέφερε ακόμη ότι προβλέπονται σκληρές ποινές για τους παραβάτες και πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα και όχι να παίρνει μέτρα - πυροτεχνήματα, μόνον για εντυπώσεις.

Το ζήτημα της ακρίβειας φέρεται να συζήτησε χθες ο υπουργός, Χρήστος Φώλιας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Φώλιας αμέσως μετά τη συνάντηση, με δηλώσεις του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του καταναλωτή για τη συγκράτηση των ανατιμήσεων, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν καλύτερη ενημέρωση, να επιβραβεύουν τον καλό και να τιμωρούν τον κακό έμπορο, ενώ για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι για την κερδοσκοπία χρειάζονται δύο.

Πάντως αργότερα, τόσο ο υπουργός, κ. Φώλιας, όσο και ο υφυπουργός, Γ. Βλάχος, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου κατά της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση στην αγορά για αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή της πολιτική, φέρνει αποτέλεσμα.

Από τις αναφορές των κ.κ. Φώλια και Βλάχου, σχετικά με το ζήτημα του πληθωρισμού, φαίνεται πως πρότειναν στην Κυβερνητική Επιτροπή, μεταξύ άλλων:

- Την ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια του καταναλωτή στην αναζήτηση των φθηνών και ποιοτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση αυτή του ΥΠΑΝ διαφάνηκε και κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Αγοράς και Καταναλωτή την περασμένη Παρασκευή.

- Τη δημοσιοποίηση των ανατιμήσεων με λίστες που θα καταρτίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΝ και θα αναρτώνται στο internet.

- Την έκδοση νέας Αγορανομικής Διάταξης για τη διατίμηση συγκεκριμένων προϊόντων, όταν αυτά πωλούνται από κλειστές αγορές, όπως αεροδρόμια, θέατρα, πλοία, νοσοκομεία κ.ά.

- Τη διενέργεια παρεμβάσεων ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο.

- Την αλλαγή του νόμου για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε ο μηχανισμός της να ασχολείται μόνο με «σοβαρές» υποθέσεις.

- Την ένταση των ελέγχων στις επιχειρήσεις από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και άλλες αρμόδιες αρχές.

- Την ένταση των ελέγχων στις λαϊκές και τις κεντρικές αγορές.

- Την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων από την τηλεόραση.

- Την άσκηση πιέσεων σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, ώστε να περνούν στις τελικές τιμές εκπτώσεις και παροχές των πρώτων προς τους δεύτερους.

- Την άσκηση πιέσεων ειδικότερα προς τη βιομηχανία, ώστε να μην αποφασίζει ανατιμήσεις υψηλότερες του πληθωρισμού. Ο κ. Βλάχος ανέφερε χθες ότι από όσες βιομηχανίες ζήτησε ανάλογη πολιτική, υπήρξε ανταπόκριση.

- Την κατάργηση του διπλού χονδρεμπορικού κέρδους στα νωπά φρούτα και λαχανικά, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τις υπερβολικές ανατιμήσεις στον κλάδο.

Από τα μέτρα που αρχικά σχεδίαζε να προωθήσει το ΥΠΑΝ, φαίνεται σε αυτή τη φάση να απορρίπτονται η τροποποίηση της αρτοποιητικής νομοθεσίας στα άρθρα που αφορούν στο bake off, το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ στην αγορά υγρών καυσίμων και η κατάργηση του Τέλους Εθνικών Οδών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής (με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά) δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης λαμβάνει σειρά μέτρων για να περιορίσει το κύμα ακρίβειας, μέτρα τα οποία θα παρουσιαστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί διαρκώς να ενισχύσει τους ελέγχους για να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία. Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι εύκολο έργο», τόνισε o κ. Ρουσόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της συνεργασίας του πρωθυπουργού με τους υπουργούς κ.κ. Παυλόπουλο και Σουφλιά, πριν από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ήταν για θέματα αρμοδιοτήτων και των δύο υπουργείων.

ΠΑΣΟΚ: Ανίκανη η κυβέρνηση να πατάξει την ακρίβεια

«Επί τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πράξει το παραμικρό για να τιθασεύσει το φαινόμενο της ακρίβειας», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Από τη φιλελεύθερη απλοϊκότητα του δόγματος «αφήστε την ελεύθερη αγορά να ισορροπήσει», μέχρι την ανερμάτιστη διαπίστωση, ότι η ακρίβεια συντηρείται, διότι η αυξημένη κατανάλωση καλύπτει τα ψυχολογικά κενά των πολιτών, η ΝΔ αποδείχθηκε παντελώς ανίκανη να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια αποτελεσματική πολιτική που ενισχύει τον ανταγωνισμό και χτυπάει τα καρτέλ της ελληνικής αγοράς, στηρίζει έμπρακτα την αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των καταναλωτών, ασκεί το ρυθμιστικό της έλεγχο όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και προστατεύει τη δημόσια υγεία από προϊόντα και υπηρεσίες που δεν ικανοποιούν στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ακόμη ότι «η ετεροχρονισμένη κατά τέσσερα χρόνια αντίδραση της κυβέρνησης και οι σημερινές γενικόλογες ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για δέσμη μέτρων παραπέμπουν στον Ρανταπλάν, που θυμάται να αντιδράσει πολλές σελίδες μετά το πάτημα της ουράς του. Όμως, τα περιθώρια υπομονής και οικονομικής αντοχής των πολιτών έχουν προ πολλού εξαντληθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα