Μπάφετ: Πρόταση αντασφάλισης δημοτικών ομολόγων έως 800 εκατ. δολ.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 15:48
UPD:16:02
EPA/KATHY WILLENS

ΒΟΗΘΕΙΑ προς τις εταιρείες ασφάλειας ομολόγων που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέρει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, δηλώνοντας διατεθειμένος να καλύψει δημοτικά ομόλογα ύψους έως 800 δισ. δολαρίων.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ο Μπάφετ αποκάλυψε πως η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, έχει καταθέσει προσφορά στις Ambac Financial Group, MBIA και FGIC να αντασφαλίσει ομόλογά τους.

Ήδη, η μια εξ αυτών έχει απορρίψει την πρότασή του και ο Μπάφετ αναμένει πλέον τις απαντήσεις των άλλων δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφορά αφορά μόνο στην κάλυψη δημοτικών ομολόγων και όχι σε άλλα περισσότερο σύνθετα και υψηλότερου ρίσκου χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Με ρευστό ύψους 45 δισ. δολαρίων στα βιβλία της, αξιολόγηση AAA της πιστοληπτικής της ικανότητας και εμπειρία δεκαετιών στον τομέα της αντασφάλισης έναντι καταστροφικών ζημιών, η Berkshire Hathaway φαίνεται πως είναι σε θέση να βοηθήσει ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλοι όμιλοι του κλάδου έχουν στραφεί στην εταιρεία του Μπάφετ ως πηγή εξασφάλισης κεφαλαίων, καθώς η οικονομική τους ισχύς τίθεται στο μικροσκόπιο οίκων αξιολόγησης και επενδυτών.

Όπως επισημαίνουν άλλωστε αναλυτές, ο φόβος έχει μετατοπιστεί από τους τυφώνες στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς πλέον θεωρείται πιο ριψοκίνδυνο να ασφαλίζεις έναντι ζημιών από ομόλογα παρά έναντι καταστροφών από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει η Berkshire.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστές ομολόγων, που εγγυώνται τις έντοκες αποπληρωμές ομολόγων σε περίπτωση στάσης πληρωμής, αποτελούν το πιο πρόσφατο θύμα της πιστωτικής κρίσης. Οι μετοχές της Ambac έχουν υποχωρήσει κατά 58% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ αυτές της MBIA'S κατά 42%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα