Γ. Αλογοσκούφης: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της διεθνούς αβεβαιότητας στην Ε.Ε.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 17:41

Oι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η δημοσιονομική κατάσταση σε μια σειρά κράτη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, καθώς και το ζήτημα των λεγόμενων κρατικών αποθεματικών κεφαλαίων (sovereign wealth funds), τα οποία τρίτες χώρες διαθέτουν προς επένδυση στις χώρες μέλη της ΕΕ, ήταν τα βασικά ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τη σημερινή σύνοδο του Eco/Fin στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά την λήξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε μεν το κλίμα αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει σήμερα το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας όμως ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης θα είναι μάλλον περιορισμένες. Ο σημαντικότερος παράγων ανησυχίας αφορά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, ο οποίος στην Ευρώπη είναι κυρίως εισαγόμενος, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων πρέπει να είναι πολυμέτωπη και να αφορά τόσο τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, όσο και των αγορών εργασίας, αλλά και του διοικητικού προσδιορισμού των τιμών ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση ορισμένων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας όπου εμφανίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο επιβεβαίωσε το στόχο της εξάλειψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από όλες τις χώρες του ευρώ ως το 2010. Ωστόσο, συνέχισε, η επίτευξη αυτού του στόχου - κυρίως όσον αφορά τη Γαλλία, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς μεγέθυνσης της γαλλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με το ζήτημα των κρατικών αποθεματικών κεφαλαίων, ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ διατύπωσαν ανησυχίες ως προς τη συμπεριφορά και τη διαφάνεια αυτών των κεφαλαίων. Επισήμανε ότι ως τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σε πρώτη φάση από τους υπουργούς Οικονομίας και στη συνέχεια από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Το βασικό πρόβλημα, συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι ο τρόπος συμμετοχής αυτών των κεφαλαίων στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ως σήμερα δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένα προβλήματα και τα sovereign wealth funds συμπεριφέρονται σε γενικές γραμμές όπως και τα υπόλοιπα επενδυτικά κεφάλαια, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι σε πολλές χώρες μέλη υπάρχουν ανησυχίες ανάλογες με αυτές που πρόσφατα εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνοντας μέτρα για την περίπτωση του ΟΤΕ. Το ζητούμενο είναι η προστασία των στρατηγικής σημασίας τομέων της οικονομίας μιας χώρας από την εισβολή κεφαλαίων τρίτων χωρών, τα οποία δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ορθής συμπεριφοράς και διαφάνειας, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος, ερωτηθείς αν η ΕΕ προσανατολίζεται σταδιακώς στη θεσμοθέτηση της λεγόμενης "χρυσής μετοχής" του Δημοσίου, απάντησε ότι η λύση αυτή θα ήταν η πλέον ακραία.

Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναβολής της προγραμματισμένης για την Παρασκευή εφαρμογής του ενιαίου φόρου στα καύσιμα, απάντησε ότι δεν τίθεται ανάλογο ζήτημα και ότι ο φόρος θα εφαρμοσθεί με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα