Αλμα 3,2% στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος και η Wall Street
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2008 00:01

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ράλι πυροδότησε κέρδη 3,2% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ σε θετικό έδαφος κινήθηκε ενδοσυνεδριακά και η Wall Street καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την κίνηση του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ να στηρίξει τις ασφαλιστικές εταιρείες ομολόγων και το συντονισμένο σχέδιο των μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ για τη στήριξη των δανειοληπτών.

Η είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ κατέθεσε προσφορά για την κάλυψη δημοτικών ομολόγων αξίας 800 δισ. δολαρίων, ανακούφισε τους επενδυτές. Η προσφορά του αμερικανού μεγιστάνα αφορά και τις MBIA, Ambac Financial Group και FGIC που είχαν καταγράψει τεράστιες απώλειες από την πιστωτική κρίση.

Πρόκειται για ένα σχέδιο αντασφάλισης χαρτοφυλακίων δημοτικών ομολόγων, η οποία κατατέθηκε χθες από την εταιρεία του Μπάφετ, Berkshire Hathaway.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται μία μέρα αφότου επανήλθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για συσσωρευμένες ζημιές στον ασφαλιστικό κλάδο λόγω της πιστωτικής κρίσης, καθώς ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG προειδοποίησε ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με περαιτέρω ζημιές από την ασφάλιση σύνθετων δανειακών προϊόντων που συνδέονται με subprime δάνεια.

Στην Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί δείκτες επιδόθηκαν σε ράλι, με τον τραπεζικό κλάδο να προΐσταται της ανόδου. Αφορμή για την ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη ήταν η είδηση ότι έξι κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζουν νέο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας.

Η HSBC και η Royal Bank of Scotland ήταν πρωταγωνιστές στα κέρδη. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο νέο σχέδιο με την επωνυμία «Project Lifeline» θα είναι η Bank of America, η Citigroup, η JP Morgan, η Wells Fargo, η Washington Mutual και η Countrywide.

Ευνοϊκή είναι για το επενδυτικό κλίμα και η παρότρυνση του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον προς τις τράπεζες να «παγώνουν» για 30 μέρες τις κατασχέσεις ώστε να διαπραγματεύονται εκ νέου οι όροι αποπληρωμής των δανείων.

Επίσης, τα αποτελέσματα της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors περιείχαν μεικτά μηνύματα, ωστόσο, το γεγονός πως εξαιρουμένων ορισμένων στοιχείων ήταν καλύτερα των αναμενόμενων λειτουργεί υποστηρικτικά στο επενδυτικό κλίμα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα