Ευρεία μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων, ζητεί ο Ν. Γκαργκάνας

Συνέδριο Economist
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 11:19

Εάν δεν υπάρξει σύντομα μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων, η γήρανση του πληθυσμού θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και για τα δημόσια οικονομικά, τόνισε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας από το βήμα του συνεδρίου του Economist με θέμα: “Social security reform in Greece -The rising demands of an ageing population-The Greek Experience”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. «Ορισμένες χώρες έχουν ήδη υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και το παράδειγμά τους μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για άλλες χώρες και για εμάς. Σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι να παρέχεται καλύτερο επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα, «η πολύ μεγάλη αύξηση, σύμφωνα με τις προβολές, των δαπανών για συντάξεις στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, υποδηλώνει σαφώς ότι, εάν δεν υπάρξει εγκαίρως μια μείζων μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων, τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης – π.χ. αυξήσεις φόρων ή μειώσεις των δημόσιων δαπανών που δεν αφορούν τις συντάξεις – δεν θα επαρκούν μόνα τους για να αρθούν οι προβλεπόμενες δημοσιονομικές ανισορροπίες χωρίς να διακυβευθεί η παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών».

Όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «οι μεταρρυθμίσεις του συστήματος συντάξεων θα πρέπει να αποσκοπούν στην εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος δημόσιων συντάξεων, το οποίο θα πρέπει πάντως να εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ένα σημαντικό κοινωνικό "δίχτυ ασφαλείας"».

Όσο ενωρίτερα προχωρήσει η δημοσιονομική εξυγίανση και υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο κ. Γκαργκάνας, τόσο το καλύτερο αφενός για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών και αφετέρου για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

«Τυχόν καθυστέρηση στη δημοσιονομική προσαρμογή συνεπάγεται χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, επειδή θα αυξηθεί η έκταση κατά την οποία θα περιοριστούν άλλες δημόσιες δαπάνες λόγω της μεγάλης αύξησης των δαπανών για συντάξεις, καθώς και τα οικονομικά αντικίνητρα που απορρέουν από την αύξηση της φορολογίας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα