Υπογραφή συμβολαίου για το νέο ενεργειακό κτήριο της ΡΑΕ

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 11:54

Το συμβόλαιο αγοράς βιοκλιματικού κτηρίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας παρουσία του προέδρου της ΡΑΕ Μιχάλη Καραμανή και του προέδρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Ιωάννη Αγαπητίδη.

Το νεόδμητο επταώροφο κτήριο, αξίας 15.000.000€, χρηματοδοτείται με 7.456.000€ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ), στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. Δηλαδή, χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 50% από Εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, με την αγορά του νέου αυτού κτηρίου, η νεοπαγής Ενεργειακή Κοινότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE Energy Community) αποκτά έδρα και σημείο αναφοράς.

Το κτήριο έχει εμβαδό 9.365 τ.μ. με υπόγειους χώρους στάθμευσης και βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 132, στο Γκάζι. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην υλοποίηση της Ενεργειακής Μελέτης του νέου κτηρίου, η οποία εκπονήθηκε από το ΚΑΠΕ, στοχεύοντας στην ελάχιστη ενεργειακή κατανάλωση.

Στη Μελέτη αυτή αναλύονται οι ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου και διατυπώνονται με κριτήρια βιοκλιματικού σχεδιασμού, συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση, την ψύξη και το φωτισμό. Επιπλέον, προβλέπεται η ενσωμάτωση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα, φωτοβολταϊκών πλαισίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα