Σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά της τεχνολογίας από το «πράσινο κίνημα»

Μελέτη της PricewaterhouseCoopers
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 13:53

Καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού και η υποστήριξη της προστασίας του περιβάλλοντος αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες τεχνολογίας αρχίζουν να εφαρμόζουν «πράσινες» πρωτοβουλίες για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν στον πλανήτη.

Ωστόσο, ο αλτρουισμός αποτελεί ένα από τα πολλά κίνητρα πίσω από το «πράσινο» κίνημα, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC) με τίτλο «Στροφή προς την “Πράσινη” Τεχνολογία: Στρατηγικές Βιώσιμης Ανάπτυξης». Το ισχυρότερο κίνητρο είναι το οικονομικό.

Το 40% των στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι το «πράσινο» κίνημα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρείες τους, όπως αποδεικνύεται από την αισθητή αύξηση στη ζήτηση οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, το 60% των στελεχών αναφέρει την εξοικονόμηση ενέργειας ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον από την εταιρεία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των στελεχών θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό (29%) ή σημαντικό (32%) οι εταιρείες τους να μειώσουν τις δραστηριότητές τους που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτή η στροφή προς οικολογικά προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικές λειτουργίες έχει άμεσο αντίκτυπο σε θέματα συνεργασίας και καινοτομίας σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της τεχνολογίας, στην οποία περιλαμβάνονται το marketing, το ανθρώπινο δυναμικό, η Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), καθώς και η κατασκευή και τροφοδοσία.

Αξιολογώντας τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, οι εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις ενέργειες των συνεργατών, αλλά και των προμηθευτών τους. Το 18% των στελεχών υποστηρίζει ότι οι εταιρείες τους εφαρμόζουν την πρακτική προτίμησης προμηθευτών βάσει οικολογικών κριτηρίων, επιλέγοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια αυτό το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 53%.

Παράλληλα, οι εταιρείες τεχνολογίας φροντίζουν για την μελλοντική τους προστασία από αυστηρή νομοθεσία και κανονισμούς, επιβάλλοντας τους δικούς τους οικολογικούς ελέγχους. Το 20% των στελεχών είπαν ότι οι εταιρείες τους έχουν επίσημη και ευρέως κατανεμημένη περιβαλλοντική πολιτική. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, φθάνοντας το 48%. Ακόμη, οι εταιρείες τεχνολογίας εφαρμόζουν μία σειρά από άλλες περιβαλλοντικές διαδικασίες, όπως ο εσωτερικός έλεγχος των ‘πράσινων’ πρακτικών, η τοποθέτηση ανώτατων στελεχών για την επίβλεψη οικολογικών προγραμμάτων και η σαφέστερη σύνδεση οικολογικών πρωτοβουλιών και απόδοσης.

Ολόκληρη η έρευνα της PwC: http://www.pwc.com/images/techconnect/TEC5.pdf



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα