ΟΙ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στη Wall Street εξάτμισαν τα αρχικά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία τερμάτισαν στην πλειοψηφία τους με αρνητικό πρόσημο μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι ότι επίκεινται περαιτέρω τραπεζικές ζημίες από διαγραφές αξιών επισημαίνοντας παράλληλα και τη δυσμενή οικονομική κατάσταση.
Τα αμερικανικά blue chip δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις μετά το ράλι της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, δήλωσαν ενώπιον του Κογκρέσου, ότι η αμερικανή οικονομία βρίσκεται σε δυσμένεια, παρά το γεγονός ότι θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση. Ο Μπερνάνκι από την πλευρά του εμφανίστηκε έτοιμος για νέα μείωση των επιτοκίων του δολαρίου προκειμένου να τονωθεί η αμερικανική οικονομία.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε οριακά μειωμένος, κατά 0,01% στις 5.879,30 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 4.858,65 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με πτώση 0,16% στις 6.962,28 μονάδες.
Στην Ευρώπη των πιέσεων ηγήθηκε για άλλη μια φορά ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή της UBS υποχώρησε 7,9%, μετά και τις ζημίες ρεκόρ που ανακοίνωσε στο τέταρτο τρίμηνο και ακολούθησε η Commerzbank, με απώλειες 6,6%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είδε την κερδοφορία της να συρρικνώνεται κατά 44% στο τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της έκθεσής της σε subprime δάνεια.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αντιφατικά ήταν τα νέα της ημέρας και δε βοήθησαν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών. Νέα πτώση σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο ενώ θετικά ήταν τα νέα από το μέτωπο του εμπορικού ελλείμματος το οποίο περιορίστηκε πέραν του προβλεπόμενου.
Εκτός του τεχνολογικού, στο κόκκινο βρέθηκε και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Merrill Lynch και Goldman Sachs να προΐστανται των ρευστοποιήσεων. Με άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να κερδίζει 4,27% στις 13.626,45, μονάδες.
ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ