Gazprom: Κάμψη κερδών κατά 6,4% στο τρίτο τρίμηνο

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 09:38
UPD:09:53

ΚΑΜΨΗ της κερδοφορίας της κατά 6,4% στα 113,1 δισ. ρούβλια (4,44 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε η Gazprom για το τρίτο τρίμηνο του 2007, επικαλούμενη τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων. Τα κέρδη της ξεπέρασαν πάντως τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τα ανέμεναν κατά μέσο όρο στα 3,9 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα του ρωσικού κολοσσού, ο οποίος καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, σημείωσαν άνοδο 5% και ανήλθαν στα 516 δισ. ρούβλια, καθώς οι καταναλωτές της χώρας αλλά και των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης πλήρωσαν ακριβότερα το αέριο.

Σημειώνεται ότι η κρατική εταιρεία εξαρτάται από τις εξαγωγές για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της χώρας ελέγχει τις εγχώριες τιμές, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ωστόσο, στο πλαίσιο της προσπάθειά της να εναρμονίσει σταδιακά τις εγχώριες τιμές με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών, ενέκρινε το Δεκέμβριο αυξήσεις έως 25% εντός του 2008.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, οι παραδόσεις της Gazprom στο εξωτερικό μειώθηκαν το 2007 κατά 5,8%, καθώς ο ήπιος καιρός περιόρισε τη ζήτηση.

Οι εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των χωρών την πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υποχώρησαν κατά 5% στα 153,67 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι συνολικές εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 191 εκατ. κ.μ., μειωμένες κατά 5,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα