ΟI ΠΟΡΟΙ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η απελευθέρωση της αγοράς και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού του 2002 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο υπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2002 έχει δυο χαρακτηριστικά γνωρίσματα: Συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός διεθνούς περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, ενώ η ελληνική οικονομία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.
Στο 3,8% η αύξηση του ΑΕΠ
Οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού 2002, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, είναι ελαφρώς αναθεωρημένοι σε σχέση με εκείνους που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες. Οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν διαφορετικά στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ το 2002. Η Ε.Ε. προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα 3,5%, ενώ ο ΟΟΣΑ 4% και το ΔΝΤ 3%. Ολες οι ανωτέρω προβλέψεις ελήφθησαν υπόψη, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, και θεωρούμε ρεαλιστικό το στόχο του 3,8%. Η αύξηση αυτή είναι σαφώς ανώτερη του μέσου όρου των χωρών-μελών της ευρωζώνης (2,1%) αλλά και της Ε.Ε. (2,2%).
Στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται οι δαπάνες για την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση και την εργασία, ενώ παράλληλα αυξημένες είναι και οι δαπάνες μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε αντίθεση με την αύξηση των ανωτέρω δαπανών στόχος είναι η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.
To δημόσιο χρέος θα "πέσει" κάτω του 100%
Οπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, ο έλεγχος των δαπανών θα είναι αυστηρός σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια και να διατεθούν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε τη συστηματική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, το οποίο για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, το 2002 θα "πέσει" κάτω του 100%. Ειδικότερα προβλέπεται μείωση του χρέους στο 97,3% του ΑΕΠ. Αναφερόμενος εξάλλου στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι προβλέπονται έσοδα της τάξης των 650 δισ. δρχ., ενώ αναφερόμενος στη φορολογία είπε ότι τα καθαρά φορολογικά έσοδα θα είναι στην πραγματικότητα μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.
Συγκράτηση δαπανών για μισθούς και συντάξεις
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για μισθούς το 2002 προβλέπεται αύξηση κατά 6,8%, ενώ για συντάξεις κατά 4,9%. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού το ποσοστό συμμετοχής των δαπανών για αποδοχές θα καλύψει το 38,5% του συνόλου των δαπανών έναντι του 36,8% του 2001.
Για τις δαπάνες που αφορούν τις συντάξεις σημειώνεται ότι η αύξηση (4,9%) οφείλεται σε ένα βαθμό στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Οι αυξήσεις για τους μισθωτούς του Δημοσίου θα είναι 2,5% και για τους συνταξιούχους 3,3%. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή επιδόματος στους πολυτέκνους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2002, ενώ έχει εγγραφεί κονδύλιο 25 δισ. δρχ. για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους - δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιουλίου 2002.
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει και την αύξηση των εσόδων κατά 6,1% σε σχέση με το 2001.
Ειδικότερα, τα έσοδα από την άμεση φορολογία θα αυξηθούν κατά 7,2%. Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει κυρίως από το φόρο εισοδήματος επί των φυσικών προσώπων κατά 7,7%, των νομικών προσώπων κατά 6,3% και από την αύξηση του φόρου επί της περιουσίας κατά 6,7%.
Δαπάνες κατά υπουργείο
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2002 προβλέπει σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες των υπουργείων Γεωργίας, Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, οι δαπάνες θα αυξηθούν το 2002 σε σχέση με το 2001, κατά 11,9% του υπουργείου Γεωργίας, ενώ προβλέπεται αύξηση κατά 8,0% των δαπανών του υπουργείου Παιδείας, κατά 7,9% του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας, κατά 7,5% του Δικαιοσύνης αλλά και κατά 6,6% του Ναυτιλίας, και κατά 4% των δαπανών του υπουργείου Αμυνας. Στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Αμυνας συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για την πρόσληψη 11.000 επαγγελματιών οπλιτών.
Το υπουργείο Εξωτερικών θα απορροφήσει αυξημένα έσοδα κατά 3,5%, οι δαπάνες του υπουργείου Ανάπτυξης θα αυξηθούν κατά 5%, του Περιβάλλοντος κατά 3,4% και του υπουργείου Αιγαίου κατά 2,6%. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι ειδικά οι δαπάνες για τα ολυμπιακά έργα (δαπάνες που αφορούν πολλά υπουργεία) θα αυξηθούν κατά 182,4% το 2002, σε σχέση με το 2001. Ετσι, ενώ εφέτος προβλέπεται συνολική δαπάνη για τα ολυμπιακά έργα ύψους 498,90 εκ.ευρώ (περίπου 170 δισ. δρχ.), το 2002 οι δαπάνες αυτές θα φθάσουν τα 1.408,66 εκ.ευρώ (479.776 δισ. δρχ.).
Στο 3,1% ο πληθωρισμός
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό προβλέπεται αύξηση κατά 3,1% το 2002 έναντι 3,5% το 2001 και 2,9% το 2000. Το ύψος του πληθωρισμού είναι υψηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης (1,7%) αλλά και της Ε.Ε. που προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,8%.
Μετοχοποιήσεις
Mέσα στους πρώτους μήνες του 2002 θα εισέλθουν στην τελική φάση με προοπτική να ολοκληρωθούν:
- Η μετοχοποίηση της ΔΕΗ με εισαγωγή της επιχείρησης στο χρηματιστήριο, αλλά και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
- Η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, της ΕΤΒΑ και της ΔΕΠΑ.
- Σύναψη στρατηγικής συμμαχίας των ΕΛΤΑ με διεθνή εταίρο και η πώληση ποσοστού 15% - 30% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων σε πετρελαϊκό όμιλο.