Φάνη Πάλλη Πετραλιά: Κανείς δεν εξαιρείται από την ενοποίηση

Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2008 13:38
UPD:15:30

ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ αρχές που διέπουν την κυβερνητική πρόταση για τις ενοποιήσεις περιέγραψε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά:

Πρώτον: Οι ενοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν ανά ομοειδείς κλάδους. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν υγιή Ταμεία μέσα από τον επιμερισμό προβλημάτων που δεν έχουν, όπως τόνισε η υπουργός.

Δεύτερον: Το σχέδιο των ενοποιήσεων θα εξασφαλίζει πλήρως τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των νέων φορέων. Και αυτό είναι απόλυτος γνώμονας της κυβέρνησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τρίτον: Από το σχέδιο των ενοποιήσεων δεν εξαιρείται κανείς. «Γιατί κανείς ούτως ή άλλως δεν είναι έξω από την εικόνα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, της παθογένειας και της δυσλειτουργίας που εμποδίζει να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».

Oροι και προϋποθέσεις των ενοποιήσεων

Σε ό,τι αφορά τώρα στους όρους και στις προϋποθέσεις των ενοποιήσεων η υπουργός Απασχόλησης:

Δεν μεταβάλλονται οι όροι και οι προϋποθέσεις και το ύψος των παροχών που ισχύουν για τους ασφαλισμένους πριν από την ένταξη των Ταμείων τους στο νέο ενοποιημένο φορέα.

Επίσης, συνέχισε η κ. Πετραλιά, «κανείς από τους εργαζόμενους στα ταμεία που εντάσσονται δεν χάνει τη δουλειά του. Ούτε θίγονται η μισθολογική κατάσταση, η εξέλιξη και τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα».

To γενικό μοντέλο της ενοποίησης

Σχετικά με το γενικό μοντέλο της ενοποίησης η υπουργός ανέφερε ότι όλοι οι φορείς και οι κλάδοι που εντάσσονται στο κάθε ενοποιημένο Ταμείο, έχουν οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, διατηρούν τα αποθεματικά τους και διατηρούν την περιουσία τους.

Εντάσσονται ως διακριτοί λογαριασμοί κάτω από μια ενιαία διοικητική ομπρέλα. Με άλλα λόγια, όπως είπε η υπουργός, ο κάθε νέος φορέας που θα προκύψει από τις ενοποιήσεις θα έχει μία κεντρική διοίκηση με καθορισμένες αρμοδιότητες και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συνόλου των εντασσόμενων επαγγελματικών κλάδων.

Σε αυτή την κεντρική διοίκηση υπάγονται ενιαίες Διευθύνσεις Διοικητικής Υποστήριξης, Μηχανογραφικών Εφαρμογών και Επιθεώρησης. Αυτό σημαίνει πέρα από όλα τα άλλα μια ακόμη πολύ σημαντική θεσμική παρέμβαση. Ενιαίους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς. Τόσο για τον έλεγχο των εσόδων όσο και για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

Tα εντασσόμενα Ταμεία

Σχετικά με τα εντασσόμενα Ταμεία, η υπουργός δήλωσε ότι την πλειοψηφία τους θα αποτελούν διευθύνσεις του νέου φορέα και θα εκπροσωπούνται με ρόλο και λόγο στην κεντρική διοίκηση του νέου φορέα. Ρόλο και λόγο ιδιαίτερα αυξημένο μάλιστα, για τα ζητήματα που τα αφορούν.

Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών

Η κ. Πετραλιά προανήγγειλε τη δημιουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών. Στο Ασφαλιστικό αυτό Κεφάλαιο θα εισρέει και το 10% του κοινωνικού πόρου, ο οποίος με το δεδομένο ότι προέρχεται από την ίδια την κοινωνία επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο ως έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/02/15/1476336.htm οι πόροι του εν λόγω ταμείου είναι:

- Το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών.

- Το ένα εικοστό πέμπτο, δηλαδή το 4% των ετήσιων εσόδων από το ΦΠΑ. Και

- Το 10% των ποσών που εισπράττουν Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από κοινωνικούς πόρους.

Όπως είπε η υπουργός Απασχόλησης, οι ασφαλιστικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται σε ειδικά όρια ηλικίας και στη δημιουργία κινήτρων για την παραμονή στην εργασία με παράλληλη αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, «γιατί είναι προφανές ότι δεν είναι ορθολογικό, να θεωρείται απόμαχος ένας άνθρωπος πενήντα ετών που βρίσκεται στην κορύφωση της δημιουργικότητάς του, με δεδομένο μάλιστα ότι σήμερα τα όρια ζωής έχουν παραταθεί. Είναι στρέβλωση που προκαλεί πολλαπλές παρενέργειες. Όχι μόνο στο σύνολο του Ασφαλιστικού Συστήματος. Αλλά και στην αγορά εργασίας, καθώς βρίσκεται σε αντίθεση αφενός με τη διαμόρφωση υγιών όρων, - πολλοί πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι δουλεύουν με καθεστώς αδήλωτης εργασίας - αφετέρου με τον κοινωνικό στόχο για εμπέδωση της ισότητας των ευκαιριών».

Aριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε η υπουργός, γίνεται υποχρεωτικός ο ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) που πλέον τίθεται απολύτως σε εφαρμογή.

Η κάρτα που θα φέρει αυτόν τον ενιαίο και μοναδικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο, η οποία και θα λειτουργεί ως βάση δεδομένων για τον εργασιακό και ασφαλιστικό του βίο, θα διευκολύνει και τις συναλλαγές του με φορείς Κοινωνικής ασφάλισης και Υγείας και την διασταύρωση των στοιχείων που τον αφορούν, ανέφερε η υπουργός.

Μητρότητα

H κ. Πετραλιά ανέφερε ότι η προστασία της μητρότητας επεκτείνεται με τη διαμόρφωση ενός καθεστώτος ουσιαστικής προστασίας της εργαζόμενης μητέρας, τότε που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη.

«Τότε που πραγματικά αγωνίζεται να συνδυάσει το ρόλο της μητέρας με το αυτονόητο δικαίωμά της να προχωρήσει και να εξελιχθεί επαγγελματικά. Να αναδείξει τις δυνατότητες και τις γνώσεις της, αξιοποιώντας ισότιμα τις ευκαιρίες και τις προοπτικές στον εργασιακό της χώρο. Σε αυτόν λοιπόν τον χρόνο, που προσδιορίζεται προφανώς κατά τα πρώτα έτη της βρεφικής ηλικίας των παιδιών, επικεντρώνονται οι νέες διατάξεις και τα πρωτοποριακά μέτρα που επεξεργαζόμαστε σε κάθε λεπτομέρεια. Διατάξεις που ενισχύουν τη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της εργασιακής ζωής. Και επεκτείνονται και πέραν της εργαζόμενης μητέρας, ευνοώντας και τον πατέρα, στις περιπτώσεις οικογενειών που χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας».

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή

Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω απο τη Βουλή με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, πραγματοποιούν από τις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεών τους ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Επίσης οι οργανώσεις του ΚΚΕ Αθήνας θα πραγματοποιήσουν πορεία από την Ομόνοια προς τη Βουλή διαδήλώνοντας την αντίθεση τους στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Για το ίδιο ζήτημα στάση εργασίας από 10 μέχρι 12 κήρυξε και η ΕΣΗΕΑ πλην των συντακτών του κοινοβουλευτικού και ασφαλιστικού ρεπορτάζ.

Με βασικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ταμεία» οι εργαζόμενοι αντιδρούν κυρίως: στην ενοποίηση των ταμείων, στη μείωση των συντάξεων και την επιβάρυνση της θέσης των εργαζόμενων γυναικών.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση, σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, εντάσσεται στην κλιμάκωση των διαμαρτυριών από τα συνδικάτα -μετά την μαζική προχθεσινή πανελλαδική απεργία- απέναντι στις προωθούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Ηδη, με επιστολή του το ΠΑΜΕ κάλεσε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε άμεση συνεδρίαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί για ένα βιώσιμο, ισχυρό και κοινωνικά αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα.

«Οι εργαζόμενοι δεν ξεγελιούνται με χάντρες και καθρεφτάκια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα